Newsfeed

Skraeckoedlan: Soon the apple tree will be in full bloom…..

Skraeckoedlan - Universum

What about some Swedish fuzzience fiction rock today? This deliverance could the band Skraeckoedlan do with and the new single Universum. Social distancing video on a budget. «If you want to make an applepie from scratch, you must first invent the universe».

A decade has passed since Skraeckoedlan released their debut album, Äppelträdet (The Apple Tree), an album that marked the start of the reignited modern Swedish stoner rock scene. Originally recorded in 2010 in Truckfighters’ Studio Bombshelter, Äppelträdet was released with three English-language tracks. The band is now celebrating their 10-year anniversary by re-releasing Äppelträdet – this time with all tracks featuring Swedish lyrics. The album has been completely remastered by Cult Of Luna drummer Magnus Lindberg.

The second single leading up to the relaunch of Skraeckoedlan’s debut album is called Arise The Sun and is out on all streaming platforms on April 16. Äppelträdet will be released as an anniversary vinyl box set on June 11 via The Sign Records.

«Soon the apple tree will be in full bloom. It has a universe in which to live, a sun from which to draw energy and shortly, maybe come summertime, it might make a cozy homestead for a lizard awakening from its slumber… » – Robert Lamu (guitars / vocals).

Skraeckoedlan is a four-piece from Sweden offering a unique take on massive-sounding, sci-fi-infused stoner rock, best described by the band members themselves as fuzz science fiction rock. Skraeckoedlan, whose name that translates as Horror Lizard or Dinosaur, has grown to become one of the most prominent bands in the Swedish stoner rock scene.

Having played over 300 shows across Europe, Skraeckoedlan is a force to be reckoned with far beyond their native country. The band has headlined tours and has performed at renowned festivals including Desertfest, Sonic Whip, Borgholm Brinner, and Høstsabbath, as well as having supported Graveyard, Kadavar, Orange Goblin, Kylesa, Greenleaf, Monolord and Danko Jones.

Skraeckoedlan’s debut album, Äppelträdet, was produced by Truckfighters’ bass player Oskar Cedermalm and released on Transupstans Records in 2011. In 2015 they teamed up with Razzia / Sony for the release of their sophomore album Sagor, and in 2019 they launched their third and latest studio full-length, Eorþe.

Skraeckoedlan:

Robert Lamu – Vocals / guitar

Henrik Grüttner – Guitar / vocals

Erik Berggren – Bass

Martin Larsson – Drums / vocals

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*