Newsfeed

Time Traveller: The brainchild of Juhani Nisula…..

Time Traveller is the brainchild of Juhani Nisula, a Finnish multi-instrumentalist. In his first 2008 release (the first installment in a trilogy of albums) on the Finnish label, Presence Records, he created a fine amalgam of styles, dominated by the heavy guitar sound. Juhani Nisula plays almost everything on the album but with contribution from three fine and skilled musician. The album was a heavy-prog album infused with elements found on 70’s symphonic prog albums particularly those featuring heavy keyboards work.

Now Time Traveller are back with the third album Chapter V&VI and this time it`s once again a pretty heavy album, but this time five skilled and experienced musicians.

Line-up:

Juhani Nisula: Guitars, fretted & fretless bass, Hammond C-3 and M-100, Mellotron, Moog, OberheimOB-sX, Roland SH-3A and JX-3P, Sound effects, Vocals.

   With:

Mika Lilja: Drums and percussion (1-5, 7)

Timo Ristilä: Clavinet, Rhodes, Moog (1), Hammond C-3, Moog (4), Mellotron, Moog (7), Hammond C-3 (8)

Esko Zeko Takamäki: Drums and percussion (8), Backing Vocals (4)

Juha Big Saarinen: Backing Vocals (4)

Matti Ågren: Devil violin (6)

  – Chapters V & VI

Tracklist:

CHAPTER V:

1. The First Five Steps (5:19)

2. Sunday Morning Walk (5:17)

3. The Lord, The Emperor (7:45)

CHAPTER VI:

4. Diving Deep Down (4:43)

5. Following The Light (4:39)

6. Space Radiation (0:55)

7. No Gravity (4:57)

8. Earth Above (5:19)

Total Time 38:54

Line-up:

Juhani Nisula: Guitars, fretted & fretless bass, Hammond C-3 and M-100, Mellotron, Moog, Oberheim OB-sX, Roland SH-3A and JX-3P, Sound effects, Vocals.

   With:

Mika Lilja: Drums and percussion (1-5, 7)

Timo Ristilä: Clavinet, Rhodes, Moog (1), Hammond C-3, Moog (4), Mellotron, Moog (7), Hammond C-3 (8)

Esko Zeko Takamäki: Drums and percussion (8), Backing Vocals (4)

Juha Big Saarinen: Backing Vocals (4)

Matti Ågren: Devil violin (6)

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*