Newsfeed

R.I.P. Florian Pilkington-Miksa

Unfortunately, it’s all too often that my music heroes from my youth die. Florian Pilkington-Miksa was the drummer on Curved Air’s first three albums. Pilkington-Miksa is described in this way by Sonja Kristin, «Florian was a unique man and musician. His drumming style incorporated all the rhythms of the notes so that he played the song rather than a text book drum beat».

Florian M. Pilkington-Miksa (3 June 1950 – 20 May 2021) was an English rock drummer and a sculptor. He was best known as a member of both the original and reformed lineups of Curved Air. He also performed with Kiki Dee. Pilkington-Miksa passed away on May 20th, 2021, a few days before his 71th birthday, after a long struggle against pneumonia.

Pilkington-Miksa had been a member of Sisyphus, alongside founder members Darryl Way and Francis Monkman, and the band morphed into Curved Air in 1970. He appeared on the band’s first three albums, Air Conditioning (1970), Second Album (1971) and Phantasmagoria (1972). When the band initially split up in 1972, he joined singer Kiki Dee’s band.

Pilkington-Miksa returned to a reformed Curved Air in 2008 and remained with the band until November 2017.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*