Newsfeed

Controlled Test Environment: Highlighting its differentiated sound and the blend of musical influences…..

Controlled Test Environment - Untouchables

Controlled Test Environment releases the powerful and experimental metal track Untouchables,

The Brazilian band Controlled Test Environment, formed in the second half of 2018, by Jorge Martins (guitar), César Trajano (drums) and Julio Castro (vocals). The band that mixes prog, metal, alternative, hardcore and electronic gains notoriety in the alternative scene for its diverse and experimental music, highlighting its differentiated sound and the blend of musical influences. 

In the midst of all the problems that the pandemic brought to everyone, with delays in recording so that everyone was safe, the single Untouchables has the message to keep an open mind, live the experience that is life and not let them dictate what you should do. The single features a special participation by bassist Victor Elias (Sandra De Sá), the musician not only recorded the bass in the song but also had the freedom to create his lines. The cover was in charge of Dieimes Pugens.

The Controlled Test Environment was born out of the desire of Cesar Trajano and Jorge Martins to experiment with ways of making music freely. From these first testing sessions, the name of the band was born, a controlled testing environment, where what matters is the desire to create, without interference from the outside world.

Vocalist Julio Castro was selected last year, after creating a version for Army Of Me, by singer Björk – the goal with the cover was to attract musicians interested in developing a more experimental authorial work. The version of Army Of Me was released in late 2019 on all digital platforms, giving an idea of what the band would follow in their sound. Soon after the band released the first single Time Decode in 2020 on all digital platforms.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7417 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*