Newsfeed

Endless Chain: Timo Mölsä with multiple album guests…..

Endless Chain - Forthcoming Past

The debut album Forthcoming Past from the band Endless Chain due out on June 24 via Rockshot Records.

The sole studio project is the creation of Finnish songwriter Timo Mölsä with multiple album guests that include Mikko Heikkilä (Kaunis Kuolematon, Dawn Of Solace, Black Aeon Sun), Ville Hovi (Blackstar Halo), Aki Salonen (Nemecic), Sami Yli-Sirniö, guitar (Kreator, Waltari), Antti Kolehmainen, (Waltari), and Samuli Mikkonen (Korpiklaani).

The full length was recorded, mixed, and produced by Aleksanteri Kuosa (Before The Dawn, Wolfheart, Waltari) along with mastering done by Juho Räihä (guitarist of Swallow The Sun).

In the lead-up to the album’s release, Endless Chain is sharing the single Nothing More a luring and emotional song with guest vocals by Ville Hovi (Blackstar Halo) and Aki Salonen (Nemecic). Lyrically, the track tells the story of one person’s feelings, disappointments in life, and how to deal with them.

A late bloomer to being a musician, Endless Chain’s Timo Mölsä had his musical awakening in 2016, however, he has been listening and influenced by various genres of metal music for over 30 years. It took re-introducing himself to guitar with long-time friend Ari Hokkanen as a fun pastime that drove Mölsä to create his own songs. What would soon follow is a new project with contributions from Hokkanen for writing and lyrics.

Soon after, Mölsä shared his demos with drummer Samuli Mikkonen (Korpiklaani), who, after listening, joined the project and performed all the drums on the debut record.

Step by step things fell into place, through Mikkonen, Mölsä became acquainted with producer Aleksanteri Kuosa who had a big impact on the completion of the debut album.

«Aleksanteri is an imaginative producer and he was also very patient with a perfectionist like me. He knew how to weed out extra notes from my compositions and finally got the most out of my songs. There were maybe a total of 20 songs in the beginning, of which we went through less than 15 in the preliminary production. Finally, 10 songs had been selected for the album. Through Aleksanteri, I also got many other great musicians involved in the project».

The end result is Mölsä’s dark and melancholic sound premiered through Endless Chain’s first offering Forthcoming Past.

Tracklist:

1. Forthcoming Past (6:41)

2. They’re The Ones To Fall (4:31)

3. Hold Out Hope (5:30)

4. All of The Above (3:45)

5. A Letter (4:31)

6. Nothing More (3:53)

7. Feel (3:38)

8. The Wild One (3:53)

9. Scars On Me (3:18)

10. The Memories (4:33)

Album Length: 44:19

Line-up:

Timo Mölsä – Guitar

    With

Mikko Heikkilä – Vocals (2, 3, 5, 7, 10)

Ville Hovi – Vocals (1, 4, 6, 8, 9)

Aki Salonen – Rough Vocals (1, 4, 6)

Salla Sundberg – Vocals (7)

Aleksanteri Kuosa – Guitar, Bass, Keyboards

Samuli Mikkonen – Drums

Sami Yli-Sirniö – Guitar Solo (3,9)

Antti Kolehmainen – Cello (3, 8)

John Egerton – Opening speech (1)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6873 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*