Newsfeed

WaxWarm: With an immersive electronic sound collage…..

WaxWarm – Mea Culpa

WaxWorm, a new industrial-tinged project featuring Arthur Brown (based in Sydney, Australia) and Duncan Evans (former member of A Forest of Stars), will release their debut album, Mea Kulpa, this summer via Trepanation Recordings.

Mea Kulpa is the product of several collaborative sessions between its creators (some in-person and some conducted remotely) which began in 2008. The project was shelved and revisited several times, and was finally completed in 2021.

The album is an expression of and a reaction to the fear, loneliness and dejection that can arise in all of us as we navigate the uncertainties and contradictions of human existence. Accordingly, the record is sometimes unsettling and disturbing, but it also brings catharsis and consolation.

Duncan Evans commented: «I’m really excited that Mea Kulpa, the upcoming WaxWorm album, is going to be released this summer. The project, which is a collaboration between me and my friend Arthur Brown, grew out of just throwing sounds and ideas around and letting the music evolve naturally. We wanted to make something heavy without using guitars, and we also wanted to borrow some ideas from electronic music and industrial. We’re really proud of the way the music turned out. We call dark electro-chaos, and we hope you enjoy the record».

Often abrasive and noisy, but also rich with melody, the music is mostly electronic and largely instrumental. Incorporating brooding ambient soundscapes, skittering beats, dissonant noise and distorted synth patterns, the record draws influence from styles including dark ambient, industrial, metal, and electronic dance music. Occasionally, recordings of household objects and real instruments are twisted and contorted to fit within the makeup of the otherworldly synth textures. Lyrics and vocals were only used where they seemed to be necessary, with layered vocals on a few tracks sung by Evans and Brown.

Mea Kulpa is an immersive electronic sound collage that juxtaposes bleakness and anguish with warmth and redemption.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*