Newsfeed

Vetter: Conjuring up a unique sonic landscape…..

Vetter – Av Sublim Natur

From the forests of Norway comes a relatively unknown act, conjuring up a unique sonic landscape blending black metal, noise and folk elements. Sounds strange? Well it is. It is also one of the most interesting releases to come out of Norway in a good while.The music is for all those who find most contemporary black metal somewhat lacking in the creativity department, taking the genre into hitherto uncharted terrain, yet its uncompromising, stark soundscapes should appeal to adventurous listeners and purists alike.

Vetter is the brainchild of Håvard Tveito, a multitalented artist who’s also been involved in projects such as Against The Grain, Folkearth, Sonisk Blodbad among others. Mastered by Magnus Devo Andersson at Endarker Studio (Marduk, Ofermod, Griftegård etc.)

Today, the new full-length album by Norwegian black metal act Vetter (CD, LP, Cassette) is released, nine years after the debut album Vetterkult.

The theme of Av Sublim Natur, lyrically and musically, is the sublime nature of Norway. The hostile wilderness both gives and takes life. The sublime is the attracting and repelling abyss. The album was recorded at the ship of rats sounding like if the first four Black Sabbath albums were recorded by Mayhem in 89 blended with old Darkthrone and Isengard.

Musically the album continues the cold and dissonant style of the first album, focusing on the guitar-based sound this time around. The album draws influences from old school black metal and crust punk to psychedelic hard rock and occult folk-rock.

The album features N.M Haugfos on drums, something which heavily underlines the hard-hitting and groovy side of the album. Drawing influence from old psychedelic hard rock with influences such as Ginger Baker and Bill Ward. Haugfos was also drumming alongside Kjetil Manheim on the Against The Grain release.

All music, lyrics, artwork and instruments by Haavard Tveito, except drums recorded by N.M. Haugfos.

Tracklist:

Av Sublim Natur

Skogene Baerer Vaare Arr

Tentakler

Morgensolens Rike

Kraken

Line-up:

Haavard Tveito – instruments

N.M. Haugfos – drums

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*