Newsfeed

Beautiful Bedlam: With music much like their yin-yang band name suggests!

Beautiful Bedlam - Beautiful Bedlam

I must admit that I`m very fascinated of Australia. Australia is the oldest, flattest, and driest inhabited continent,with the least fertile soils. It is a megadiverse country, and its size gives it a wide variety of landscapes and climates, with deserts in the center, tropical rainforests in the north-east, and mountain ranges in the south-east.

As a bonus and something I really enjoy Austarlia have a vide varity of band, and many of them are really good. My latest discovery is Beautiful Bedlam!

Beautiful Bedlam much like their yin-yang band name suggests, deliver a melodic and manic blend of progressive/alternative rock music, with hints of jazz, metal, indie, etc., showcasing many different sound worlds from song to song and within. Formed in Melbourne, Australia in 2017 from the ashes of prog stalwarts A Lonely Crowd.

Their debut self-titled album, released May 1, 2021 features guest vocalists/musicians/friends from other Melbourne bands they have shared the stage with over the years. Due to this, the album has a community vibe, which will become a feature of future live shows with regular guest musicians to join them on stage.

The first release/music video from the debut album dropped on New Years Day 2021 titled much like their yin-yang band name suggests, deliver a melodic and manic blend of progressive/alternative rock music, with hints of jazz, metal, indie, etc., showcasing many different sound worlds from song to song and within. The first song from the album dropped on New Years Day 2021 titled Life Death & Cheers, featuring only the core members of Beautiful Bedlam.

Beautiful Bedlam showcase a very high level on the compositions as there are cleverly crafted. The musicians are very skilled and as the production is spot on for the music. There are a fair amount of different elements in the music, but never too much and always it sounds good and the music have a unified and fascinating feel.

Tracklist:

1. Flaking Paint (4:32)

2. Breather (5:18)

3. Life, Death & Cheers (+ Slow Creepin’) (6:05)

4. Two Thirds (4:06)

5. Cocktail Crime Scene (5:27)

6. Black World (4:26)

7. Open World (+ Apparitions) (5:48)

8. I Adore (4:00)

9. Dog’s Breakfast (2:57)

10. Sweet Oblivion (5:16)

11. Silent To The End (3:43)

12. Pigment (4:39)

Total Time 56:17

Line-up:

Luke Ancell – Guitars

Scott Ancell – Drums & Programming

Ross Taylor – Keyboards & Vocals

James Van Strien – Bass & Vocals

   With

Xen Havales (Breather), Paul Cooper (Black World), Markus Saastamoinen (I Adore), Richard Jeffrey (Sweet Oblivion), Michael Minehan (Silent To The End), Matt Belleville (Pigment) – Lead vocals

Leah Hannah (Black World, Sweet Oblivion), Scott Ancell (Open World) – Backing vocals

Scott Ancell (Two Thirds), Shane Lieber (Dog’s Breakfast) – Guitar

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7110 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*