Newsfeed

Airbag: Prog at its most chilled, honeyed and soothing…..

Airbag - Indentity

Airbag is hailed as one of the most important bands to emerge from the Norwegian progressive scene over the past decades.

In June 2020 Airbag released their fifth album, A Dat At The Beach. Featuring the singles Machines and Men and Sunsets, the album is described as one of the top releases of 2020 by critics and fans alike.

Following in the series of remastered, top end re-issues of Norwegian prog act Airbag’s catalogue Karisma Records are very satisfied to present their acclaimed 2009 debut album.

Airbag has created their own, unique sound with elements of classic and progressive rock, chill and jazz, influenced by artist from a wide range of genres, from Pink Floyd and Porcupine Tree to Talk Talk, Radiohead and Marillion (Steve Hogarth era).

The album comprises eight songs with Airbag’s unique sound of classic progressive rock blended with scenic soundscapes, epic guitars and soulful vocals – as legendary Classic Rock Magazine said: «prog at its most chilled, honeyed and soothing».

Identity has been remastered by Jacob Holm-Lupo (White Willow, The Opium Cartel, + + +), and is finally made available on vinyl again – in a special limited deluxe version with a 12 page booklet and die-cut sleeve.

Airbag has managed to create a loyal fan base from all over the world, and their latest studio album A Day At The Beach has already been pressed in more than 13.000 copies.

Identity Line-up:

Asle Tostrup – vocals

Bjørn Riis – guitars & vocals

Jørgen Hagen – keyboards

Anders Hovdan – bass

Joachim Slikker – drums

Discography:

Identity (CD / Vinyl, Karisma Records, 2009)

All Rights Removed”(CD / Vinyl, Karisma Records, 2011)

The Greatest Show On Earth (CD / Vinyl, Karisma Records, 2013)

Disconnected (CD / Vinyl, Karisma Records, 2016)

Tracklist:

Prelude

No Escape

Safe Lime you

Steal My Soul

Feeling Less

Colours

How I Wanna Be

Sounds That I Hear

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*