Newsfeed

Death On Fire: Push the boundaries of the death metal genre……

Death On Fire - Six Foot Box

Death On Fire are forward thinking and unrelenting, these road warriors have released three records in two years and are ready to take on the world.

Hailing from Indiana, Death On Fire push the boundaries of the death metal genre by taking inspiration from a wide variety of sounds and compositional styles. Originally formed in 2016 by front man Tim Kenefic, the project soon diverged from its initial intentions and began thriving in the underground metal scene with live performances. To date, Death On Fire have opened for the likes of Philip H. Anselmo & The Illegals and Obituary.

Following the release of their 2019 single Killing Time, and the 2020 LP release Ghost Songs, Summer 2021 sees the next chapter in their discography with the upcoming release of Six Foot Box. The three track EP delivers an overall dark, heavy mood with each song embodying a unique aspect of their progressive sound.

 The title track cultivates a haunting atmosphere with a slow tempo, alluring dissonant lead guitar melody and raw emotional vocals.

There is a distinctive gothic twist as the chorus soars with a mixture of contrapuntal melodies exploring light and dark tones. By contrasting major elements with the minor tonality, the sound gains an uncanny edge. It’s a compositional technique that throws the listener by challenging what feels natural in the context of the sound. A Hell Of Our Own Design deviates in style to deliver explosive energy, intricate leads and heavy distortion.

Before Begging For Air dramatically unfolds with droning guitars and intricate riffs. This track is intense, distorted and a little disorientating; it experiments with progressive techniques in their composition to produce an apt sound for the disturbing theme.

Death On Fire venture into unconventional soundscapes to create something that is raw and haunting. The dark deathly themes that run through their music are elevated and the dynamics of their sound deliver a theatrical, aural experience. 

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6703 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*