Newsfeed

Eastern High: With memorable melodies, colorful riff-work and all the double-bass…..

Eastern High - Halo

Swedish progressive and melodic metallers Eastern High share epic new album Halo with the track Emperor,

Malmö-based progressive and melodic metal quintet Eastern High have the power of their heavy anthems. Since 2017 the band have delivered a modern and melodic music. The band is inspired from band as Soen, Opeth, Gojira and many more. The new album brimming with powerful music and there are elements of Viking metal and deathcore. Decibel Magazine says, «Memorable melodies, colorful riff-work and all the double-bass you could ask for». Powerplay Magazine says, «Everything about this screams precision, from the crushing guitars to Ola Svennson’s immense vocals».

Eastern High get deeper into the quintet’s modern and melodic song craft, fusing the Svensson brothers’ progressive approach with the heft and drive of modern death metal and metalcore. Halo is a majestic and punchy 8-track, a tension-filled and finely produced statement of intent, and there is no way you won’t be compelled by Ola Svensson’s deep-toned vocals when they’re not shifting into hypnotic liturgic choirs. The track Morning Star,

 Eastern High was founded in the Øresund harbor of Malmö in Sweden, by brothers Ola and Johan Svensson. Both were previously members of local thrash metal fame Wasted Shells, a band revered in the Swedish underground metal scene, which split up in 2015. Eastern High emerged as a new vessel for the brothers’ more progressive approach in songwriting. Their revered 2017 debut Garden Of Heathens helped the band gather a solid fanbase, with lead single Bottled Insanity reaching over 600k Spotify streams and each of their videos resulting in instant appreciation from metal fans across the globe.

Ola Svensson and Johan Svensson then decided to continue further and turn this project into a full-scale band, with Fredrik Rosdahl, Niklas Cvetkovski, and Christian Lindström completing the lineup. Eastern High played their first live show in the summer of 2019, quickly followed by several gigs and tours… until the pandemic put the world to a halt. The quintet focused on writing and recording their sophomore full-length Halo was released Today. The band was recently announced to play Raise Your Horns Festival in Bornholm, Sweden in September 2021, with more tour dates to be announced soon.

Line-up:

Ola Svensson — Vocals

Johan Svensson — Guitar

Niklas Cvetkovski — Guitar

Fredrik Rosdahl — Bass

Christian Lindström — Drums

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*