Newsfeed

Three Colours Dark: With fantastic vocal performance…..

Three Colours Dark - Love's Lost Property

Three Colours Dark is a project of Rachel Cohen (then Rachel Jones) and Jonathan Edwards, both of whom were founding members of the original line-up of Karnataka. When the original Karnataka lineup disbanded in 2004, Rachel Jones went on to work with The Reasoning and Jonathan Edwards moved on to Panic Room and Luna Rossa. Cohen and Edwards is supported by six guest musician on the new album, and this is top notch musicians.

The new single from Three Colours Dark – a glorious cover of the Duran Duran classic Ordinary World – from the forthcoming and second album Love’s Lost Property. Rachel Cohen from Karnataka and The Reasoning) sings fantastic on this song, and the guitar solo at the end is also very, very good. The band Three Colours Dark consists og very skilled musicians and they are inspired and deliver a solid performance with the album Love’s Lost Property.

Tracklist:

1. Love’s Lost Property

2. Dark Before Dawn

3. Requiem

4. Last Day On Earth

5. Wish I Wished You Well

6. The Circus

7. Ordinary World

8. Eye For An Eye

9. Love’s Lost Property (Reprise)

Rachel Cohen & Jonathan Edwards first began making music together in the late 80s with Angel Heart, a trio that was formed with Ian Jones. The band was named after the Alan Parker movie and had a very individual vibe with just bass, keyboards, vocals and a Roland RX21 drum machine to provide the rhythm. The Dream Circle followed soon afterwards in which the trio were joined by a guitarist and drummer… and then there were five.

In the early 1990s Rachel, Jon & Ian created a new band: The Big Pink – which also featured ex-Hepburns guitarist, Nigel Boulton. Notable live appearance included a slot on the 1992 Heineken Festival held in Swansea’s Singleton Park, whose bill included The Manic Street Preachers.

After a few year’s break Rachel, Jon & Ian were reunited as a song-writing team. Following the recruitment of guitarist Paul Davies and drummer, Gavin Griffiths, Karnataka was born, with Anne-Marie Helder later welcomed to the line-up as a vocalist and multi-instrumentalist.

The band’s original line-up delivered three studio albums, Karnataka, The Storm and Delicate Flame Of Desire and a live album Strange Behaviour as well as two live in concert DVDs which were recorded in London and the USA respectively. Following the disintegration of Karnataka in 2004, Rachel went on to join The Reasoning while Jon founded Panic Room with Anne-Marie, Gavin & Paul, also later creating the acoustic project, Luna Rossa , with Anne-Marie.

Line-up:

Rachel Cohen (Karnataka, The Reasoning) – vocals

Jonathan Edwards (Karnataka, Panic Room, Luna Rossa) – keyboards

    With

Dave Gregory (XTC, Big Big Train) – guitar

Tim Hamill – guitars, bass & drum programming

Steve Balsamo (Chimpan A, Eric Woolfson) – vocals

Kate Ronconi – violin

Steve Simmons – sax

Catherine Tanner-Williams – oboe

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*