Newsfeed

Shumaun: Be able to feel a connection to the melodies and lyrics!

Shumaun – Under The Sun

Shumaun is an interesting and very good prog band, and now they release their second single from  Under The Sun ft. Leo Margarit from Pain Of Salvation.

The new Album Memories & Intuition will be released September 10th and featuring an all-star line-up of drummers.

Ft. Thomas Lang (Peter Gabriel, Paul Gilbert),

Atma Anur (Jason Becker, Tony Macalpine),

Mark Zonder (Fates Warning, Warlord),

Leo Margarit (Pain Of Salvation), and Chris DeChiara

Shumaun is a progressive metal band from Virgina, USA.  This September they will be releasing a third album Memories & Intuition, from which they are now showcasing the second single, Under the Sun ft. Pain Of Salvation drummer Leo Margarit, with a captivating lyric video.

«The opening guitar chords were very much inspired by the guitar work of Robin Guthrie of Cocteau Twins«», says Farhad Hossain. It is also good to note that unlike their previous album “Memories & Intuition” is not a concept album, but more thematically driven. The band explains the track further:

«Several aspects of the song are almost experimental. The backing vocals are not just doing harmonies, but they add another dimension to the lead vocals», adds Tyler Kim.

«The music paints a dark mood, and the vocal melody is hauntingly beautiful and catchy. I love the breaks before the choruses. The ‘Shumaunic’ signature makes its way into the choruses since they’re in 7/4 time, yet doesn’t sound odd because of the groove. One of my favorites on the album for sure», Jose Mora elaborates.

On this album, Shumaun wants the listener to be able to feel a connection to the melodies and lyrics. Expecting that everyone’s listening experience will be different, they just want the honesty and integrity of the music to resonate with the listener in whatever shape or form that may be. The band provides an accessible approach to modern progressive rock, with ambitious melodies and catchy harmonies. 

Alongside the regular band lineup, on this album, Shumaun employs the talents of legendary drummers Thomas Lang (Peter Gabriel, Paul Gilbert), Atma Anur (Jason Becker, Tony Macalpine), and Mark Zonder (Fates Warning, Warlord). Drummers Leo Margarit (Pain of Salvation) and Chris DeChiara also contributed.

Shumaun’s brand of progressive rock is recommended for fans of Dream Theater, Porcupine Tree, and Fates Warning. 

Track Listing:

1. A Subtle Invocation (3:20)

2. Prisoners (3:51)

3. Memories Of Water (3:33)

4. Jabriel’s Song (5:59)

5. Invincible (7:22)

6. Under the Sun (5:06)

7. The Pursuit of Happiness (5:11)

8. Tides (4:28)

9. Intuition Underground (4:39)

10. Breathing Light (9:00)

11. A Planetary Shift (5:40)

12. The Day We Said Goodbye (5:18)

Album Length: 1:03:26

Album Band Line Up:

Farhad Hossain – Vocals, Guitars, Keyboards

Jose Mora – Bass

Tyler Kim – Guitars

Drums: Thomas Lang (Tracks 2, 5, 9, 10)

Drums: Mark Zonder (Tracks 1, 3)

Drums: Atma Anur (Tracks 4, 7)

Drums: Leo Margarit (Tracks 6, 8)

Drums: Chris DeChiara (Track 11)

Additional keyboards on Tides by Bill Whitney

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6734 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*