Newsfeed

Illyrian: Pronounced ih-leer-ian…..

Illyrian - Aegis

Canadian extreme metal band Illyrian will release their new EP Aegis on October 15th 2021.

Founded in 2015 in Calgary, Canada, Illyrianwas formed from the remnants of several bands and music projects in their local scene. Seeking to bring together their different backgrounds and strengths, the band quickly set to work on what would become their debut offering, 2016’s Round 2: Fight!

2019 marked the release of Illyrian’s sophomore record, The Entity, Unknown. The album solidified the band’s signature approach to the metal genre, blending elements of death and thrash metal with technical and melodic composition.

Pronounced ih-leer-ian

Adventuring out from their prototypical thrash metal roots while embracing the energy and drive from the genre, their sound further evolved into a more focused and precise vision, injecting elements of death metal and less conventional textures such as world percussion and traditional folk instruments into their music.

For their album, The Entity, Unknown, Illyrian was awarded the 2020 YYC Music Award for Metal Recording Of The Year, punctuating a comparatively quiet year for the unit. Soon after, the band set to work on writing and recording their next production – a concept EP. Intentionally narrowing the scope of it to fully explore and realize its story and musicality, it was written and refined in isolation from one another both due to circumstance and creative choice.

Now, with the EP recorded and ready to be unleashed, late 2021 will see the arrival of Aegis, and the return of Illyrian.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*