Newsfeed

Viriditas: With a collection of vibrant, dynamic and unpredictable songs…..

Viriditas - Green Mars

Mars is called The Red Planet, so Green Mars sounds wrong, but this is what the American band Viriditas have choosen as name on their new album. Hampshire based progressive rock group Viriditas formed in 2018.Red Mars is a collection of vibrant, dynamic and unpredictable songs. The album is based events from the book of the same name by author Kim Stanley Robinson. Greem Mars is due for release on the 30 August.

Green Mars is the second album release from Viriditas. Like it’s predecessor Green Mars is loosely based on the events of the book of the same name by author Kim Stanley Robinson.

The music portrays events and emotions drawn from the multitude of characters in the expansive and inspiring book, from the teenage runaway Nirgal on his journey of exploration and self discovery, to the scientist Sax Russel, a diminutive introvert quietly working out a way to thwart the plans of the blundering planetary government.

Green Mars is a truly gigantic album and the result of two years of hard work from the band. Full of twists and turns, new stylistic development and throwbacks to classic prog bands that have influenced the band. Within Green Mars you will find instrumental virtuosity and thought provoking lyrics in equal measure!

Tracklist:

Green Mars

The Timeslip/Zygote

Nirgal

Small Boy In The Big City

Avalanche

Going Away

State Of The Art

A New Face

Uncharted

Nomads

The Spinner

The Poet And The Mystic

Sabiishi Is Burning

Photograph

Ecotage

Soletta

The Long Walk

The band states, «With the overwhelmingly positive response to the release of the band’s first album ‘Red Mars’ and subsequent live shows, the band are working hard on the next release in the trilogy ‘Green Mars’, with a smattering of single track releases leading up to the event.

«The second album will be a double length feature, with a multitude of stylistic evolutions from ‘Red’. With the band lineup firmly settled in the three vocalist form this will be much more of a feature in ‘Green Mars’ as will become obvious with the first single release ‘The Spinner’ in late 2019».

«With that said there are still plenty of instrumental sections, the double length album giving plenty of opportunities for the ebb and flow of the many moods and themes set in Kim Stanley Robinson’s novel of the same name».

«Jubilant in moments of descovery, Despairing in moments of loss, Confusion and Mysticism in equal measure as songwriter Mike Bridge follows the emotions, traditions and events throughout the novel, not so closely that you need to read the book to enjoy it, but with an affinity of emotions and desires that any listener may appreciate».

Line-up:

Mike Waters: All lead male vocal parts.

Julie Kvaerndrup: Lead vocals (5,9,11,13,16), Additional backing vocals.

Hannah Bridge: Lead vocals (2,13,14,16,17), Additional backing vocals.

David Stanton: Guitars (1,2), additional guitars (13)

Jonathan Wills: Drums & percussion

Tom Williams: Guitar solo 1 (7), Guitar solos (11,15), guitars (1,2), 12 String acoustic (14)

Jez Davies: Clarinet (10), Moog & Hammond solo (15), Saxophones (15)

Alistair Beveridge: Guitar solo (2)

Kiki Wong: Narration (1)

Kim Stanley Robinson: Narration (15)

Mike Bridge: Everything else

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*