Newsfeed

Howard Boder: A keyboard wizard and 12-string guitars and Atlantic fascinations…….

Howard Boder - Atlantis

Atlantis is a mythical land, named after Atlas, the country’s first king, with a possible relationship to the titan Atlas (ancient Greek Ἀτλαντὶς νῆσος, island of Atlas), mentioned by the Greek philosopher Plato who according to tradition has learned about the city through it Greek philosopher Solon, who lived in Athens but had learned about the myth through Egyptian priests during his stay in Africa. According to Plato, the city was created by Poseidon and was located near the cliffs of Hercules.

In addition is Atlantis the debut album from Howard Boder. He is the keyboard player from the Book Of Genesis now releasing progressive rock albums as a solo artist with other musician collaborations.

Boder is A grade 8 pianist, keyboard virtuoso and 12 string guitarist, whose studied reconstruction of the legendary Tony Banks wows audiences and band members alike!

There are very few people who can competently take on the huge challenge of reproducing the dexterity and sound craft that we take for granted with Tony Banks. Howard does this with passionate obsession even down to capturing the occasional ‘crushed notes’ that can be heard in certain original live Genesis performances. His YouTube video on recreating the sounds of Tony Banks has had over 25,000 hits.

It is also rare to find a Genesis tribute act featuring a 12 string guitar playing keyboardist. This adds a significant sense of authenticity to tracks such as The Musical Box, Supper’s ready and Cinema Show.

Favourite Genesis tracks: Fountain Of Salmacis and Supper’s Ready.

Influences include: Genesis, Yes, King Crimson, Mike Oldfield, Rush, Gentle Giant, Nick Drake, Van der Graaf Generator, The Enid, Focus, Robert Fripp. Steve Hackett, Porcupine Tree, The Flower Kings and IQ. Classical music particularly Debussy, Satie, Prokofiev, Rachmaninov (and other Russians) and Bach.

Tracklist:

1. Fanfare (3:13)

2. Carillon (3:38)

3. REM Dreams (2:06)

4. Coda (3:23)

5. Vapitol (2:40)

6. Ondine (9:48)

7. Ships (6:10)

8. Atlas (7:38)

9. Machines (0:42)

10. Mechanisation (8:35)

11. Into The Sea (5:04)

12. Siren (1:24)

Total Time 54:21

Line-up:

Howard Boder – Keyboards, 12-string & Acoustic Guitars

Nick Wells – Vocals, Guitar

Milo Black – Percussion, Drum Programming

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7144 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*