Newsfeed

Bong-Ra: Mixes doom metal, free-jazz and electronics….

Bong-Ra - Antediluvian

Monolith sub-frequencies intended to lift the listener to a higher level of consciousness, a state of trance and hypnosis. Bong-Ra mixes doom metal, free-jazz and electronics in a completely new unique crossover heavily inspired by ancient and pre-dynastic civilizations. His personal philosophy and research into transcendency, the esoteric and existentialism inspired by the musical works of John Coltrane, the teachings of Manly P Hall, the crushing weight of doom metal and the open forms of improvised free jazz to create a completely new genre in itself.

After the EP Palestina, Antediluvian is Bong-Ra’s second audio adventure into the realms of doom-metal, yet this time on a full-length format. Recorded with Hungarian drummer Balasz Pandi, and featuring guest appearances by saxophonist Colin Webster and bassoonist Chloe Herrington. Antediluvian will be receiving a high-end vinyl release on Tartarus Records.

As one of the pioneers of the electronic harsh subgenre’s breakcore together with artists like Venetian Snares and DJ Scud, Bong-Ra (v1.0) led the breakcore scene for two decades, preaching his manic rhythms across the globe. After twenty years of carnage Jason Kohnen decided to metamorphose his Bong-Ra alter ego and return to his original roots and passion for doom. Afterall, he’s one of the founding members of the recently revived Dutch doom-metal band Celestial Season and also a member of the upcoming doom band The Answer Lies In The Black Void along with Martina Horvath (Thy Catalfaque), so this transformation of Bong-Ra (v2.0) into a sub-based doom experience is only natural and inevitable for him.

Kheper (Pharoah’s Serpent)

Amun (Hidden Chambers)

Aton (Mind Machine)

 Kheper – Pharoah’s Serpent        10:16    

Hidden Chambers            7:32       

Precession of the Equinoxes        8:16       

 Aton – Mind Machine    7:35

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*