Newsfeed

Thedeepstate: With biting satire and cinematic prog….

Thedeepstate - The Dead Are Rising

The Dead Are Rising is the third album from Thedeepstate. Released 03/09/21. This video contains excerpts of some of the album and has been described as a «Biting Satire».

Thedeepstate offers very, very good and exciting story-telling cinematic prog on their new album The Dead Are Rising. An album with forty-five-minutes-minutes soundtrack skillfully allows the grisly plot to unwind, with short clips directly from the original movie’s soundtrack telling the terrifying tale.

Thedeepstate are an progressive music duo by Ralph Cardall – guitar/ keys etc  and James Sedge – drums/ percussion.

Cardall and Sedge have been playing music together for a long time and toured UK and European in 1995. They both have a deep love of progressive and instrumental soundtrack music and decided to collaborate on Thedeepstate music project. Their music is inspired by bands such as (early) Genesis, Yes, Rush and King Crimson but clearly not bound to them.

You can hear the progressive fingerprint of Mellotrons, Moog synths, acoustic guitars, odd time signatures, and wild soloing. The music is instrumental and has a cinematic/soundtrack feel with pieces that are allowed to stretch out and tell a musical story. Both James and Ralph play and produce music and video, for Tomas Doncker from NYC. Tomas Doncker has worked with many top artists including Funkadelic, Amp Fiddler, Madonna, Yoko Ono, Bootsy Collins and Bill Laswell.

Tracklist:

1. Remain On The Air (5:37)

2. Witness Reports (6:08)

3. Human Victims (5:00)

4. Rescue Stations (6:35)

5. Venus Probe (5:21)

6. Losing Battle – Back To Life… (i) Destroy (ii) Overwhelmed (iii) (10:55)

7. Kill The Brain (6:22)

Total Time 45:58

Actual is the album The Dead Are Rising the bands third album in 2021!!!!! Mysinformation Highway Part 1 and Mysinformation Highway Part​ ​2 came earlier this year.

Line-up:

Ralph Cardall – guitars, bass, synthesizers, mellotron, keyboards

James Sedge – drums, percussion

  With

Marcus Dillon – Narration

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*