Newsfeed

Burntfield: Melodic, atmospheric and emotionally charged…..

Burntfield - Impermanence

Burntfield offer progressive alternative rock – melodic, atmospheric and emotionally charged, and the new album Impermanence out on 12/11 – single/video Something Real out now!

This is the first single from the second album by Burntfield, and Something Real  gives a flavor of what to expect. More to follow before the pre order campaign begins! Music by Juho Myllylä Special guest: Veera-Selina Lajoma (vocals) Video by Topias Kupiainen Assistant: Severi Kasurinen.

Empty Dream is the second single to drop from the Impermanence.

Music by Juho Myllylä, and video  by Jesse Harrison, and special guest: Olga Harrison.

This video was mostly shot using a fully manual Contax/Yashica Zeiss Planar T* f/1.4 85mm objective I inherited from my grandfather. Using this and other old objectives I inherited from him, both the creative process and the output feel more natural to me, more direct. I also instantly noticed the presence of those qualities in this track. Throughout the music, there is a natural flow that the video aims to frame in one possible way».   – Jesse Harrison

Many thanks to the Arts Promotion Centre Finland (Taiteen edistämiskeskus) for the support.

Burntfield’s music can be described as progressive alternative rock – melodic, atmospheric and emotionally charged. Since its original formation by guitarist-singer-songwriter Juho Myllylä in Helsinki in 2012, and over 2 EPs, 2 singles and the 2018 debut album on Progressive Gears Records, Hereafter, Burntfield has transitioned from the AOR and hard rock-tingled approach of its early stages to embrace the modern progressive overtones and crossover elements through emotive and spirited songwriting. What remains integral to Burntfield’s music are the strong melodies and powerful harmonies. Now established in Amsterdam, the line-up apart from Myllylä has gone through the usual changes, but fast forward to 2021, the spirit carries on and has now inspired a sophomore album, Impermanence – due out 12 November – representing Burntfield at its most versatile and multi-layered yet.

Band members:

Juho Myllylä | vocals, guitars

Maarten Vos | bass

Steven Favier | drums


Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (5870 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*