Newsfeed

Himmellegeme: With an otherworldly and timeless sound!

Himmellegeme - Variola Vera

From the dark psychedelic shadows of Bergen, Himmellegeme returns with their second album Variola Vera. Himmellegeme’s music is influenced by atmospheric prog rock, which together combine to create an otherworldly and timeless sound. With their heavy-hitting riffs, chilling melodies and melancholic lyrics, Himmellegeme creates music that depicts past events in their own lives, as well as in the lives of others.

 The overall themes of the album are the impact we humans have on planet earth, and the destruction we lay in our wake wherever we go. Not only in regards to the planet itself, but also to the people inhabiting it. It’s not a concept album per se – the lyrics are fictional with roots in reality, but based on newer and older events seen from different viewpoints.

 Their debut album Myth Of Earth received rave reviews around the globe, and Prog Magazine said that «Aleksander Vormestrand has a high, clear voice full of unfulfilled yearning, akin to Thom Yorke when Radiohead still cared about melodies, matched by the soaring lead guitar of Hein Alexander Olson». Variola Vera”was recorded at one of Bergen’s top studios,  Broen Studios, and was produced by Anders Bjelland (Electric Eye / Hypertext) who also worked as a sonic wizard on the album.

 Variola Vera from Himmellegeme have a top-notch production, and the music is dark, atmospheric and universal psychedelic rock. FFO Sigur Rós, Pink Floyd, Seigmen, Jeff Buckley, Radiohead, Queens Of The Stone Age, and cover art by Samantha Muljat.

 Tracklist:

1. Shaping Mirrors Like Smoke

2. Heart Listening

3. Blowing Raspberries

4. Brother

5. Let the Mother Burn

6. Caligula

7. Agafia

8. Variola Vera

   01 Shaping Mirrors like Smoke 5:47       

   02 Heart Listening        5:21       

   03 Blowing Raspberries              3:43       

  04 Brother        5:02       

   05 Let the Mother Burn              4:56       

   06 Caligula       4:17       

   07 Agafia          5:55       

   08 Variola Vera

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*