Newsfeed

Farer: With the dissonance of forces vying for existence and the harmony of lightless….

Farer - Monad

Dutch doom/noise trio Farer have just revealed a new video for Moros taken from last year’s critically acclaimed debut album Monad, which will now be available on vinyl for the first time courtesy of Tartarus Records.

The video was filmed and edited by Sven Jurgens and is now playing at Invisible Oranges, who commented «The stark black and white shades are accentuated by exaggerated fingerprints to suggest that there’s meddling in the universe, and finally, when Farer plunge into the tail-end of Moros, the monochrome streaks are painted red; the amoebas under the microscope come fully into focus. You could take the whole thing as the birth, balancing, and eventual destruction of the universe. Conversely, you could be an optimist and read that in order for life to exist, it must follow destruction».

Originally released in late November 2020 on CD through Aesthetic Death and cassette via Tartarus Records, Monad will now be available as a limited edition clear and black marbled color double LP housed in a heavy gatefold, brilliantly showcasing Niels Verwijk’s gripping, original album artwork and is now is now scheduled for release on September 24th.

Dutch doom/noise trio Farer create an imposing discord of severe, caustic bass textures, harrowing vocals and winding drums. The band, featuring members of Ortega, was originally founded as Menhir in 2013, but chose Farer as their new moniker mid-2019, after spending two and a half years writing and recording their debut record Monad. By taking time to further explore the possibilities of being a band with two bass players and the absence of a guitar, the record exhibits the band’s evolution into a new entity thoroughly. Meaning, carefully crafted, drawn-out, oppressive and compelling songs. 

With their debut, Farer made a committed and captivating testament to suffering. Heavy grinding riffs and deep pulsating rhythms; a restless stirring. Amidst all these layers you can hear the voice as a primal scream – the shock of being. The dissonance of forces vying for existence and the harmony of lightless oblivion. An agonizing story of something or somebody coming in contact with the singularity Monad and thus creating an incomprehensible cycle of violent creation and destruction. Out of nothing, nothing becomes.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6243 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*