Newsfeed

Donner: The motto became moods and grooves.

Donner - Hesitant Light

Behind the Donner name we find White Willow/The Opium Cartel frontman Jacob Holm-Lupo. There’s a impressive guest lists on this album including Georg Wadenius, Keith Carlock ( Toto, Steely Dan) , Hedevig Mollestad and Marte Eberson to name a few. The new album is entitled Hesitant Light and would be released 26 November 2021 by Apollon Records.

Donner is a project helmed by White Willow/The Opium Cartel frontman Jacob Holm-Lupo. The original intention was for Donner to be an explorative space where fiddling with hardware synthesizers and hardware effects consisted of the actual work,  while atmospheric instrumentals evoking 1980s John Carpenter and Tangerine Dream soundtracks was the hopeful outcome.

As work progressed, more people got involved, partially because of a desire to offset the mechanical rhythms of sequencers and drum machines with some organic and human elements. The motto became moods and grooves, and eventually Jacob Holm-Lupo got as much inspiration from George Duke and Herbie Hancock albums as from, say, the soundtrack to Escape from New York.

Holm-Lupo`s latest baby is as mentioned above a project he calls Donner, was originally intended as a pure electronica project. The original inspiration came, to a large degree, from Berlin School electronica like Tangerine Dream, Manuel Göttsching and such, as well as synth-based soundtrack music from the likes of John Carpenter and Fabio Frizzi.

 Tracklist:

01. Melancholy City

02. Hesitant Light

03. Dance of the Swallows

04. Night By Night

05. Floating World

06. Street Heat

07. Andromeda Waltz

08. Escape from Plague City

09. Devil’s Highway

10. Coda:Street Haze

Georg Wadenius ( ex- Blood Swaeat & Tears, Made In Sweden )  – guitar on Dance of the Swallows

Brynjar Dambo – lead synth

Keith Carlock – drums ( Steely Dan, ex-Toto )

Hedevig Mollestad -guitar on Night by Night

Marte Eberson-vocals on Night by Night

Jacob Holm-Lupo- everything else

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6715 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*