Newsfeed

Big Big Train: With new album, and new band members on board giving them a fresh head of steam…..

Big Big Train – Welcome To The Planet

Six months after the release of the critically acclaimed album Common Ground, Big Big Train are pleased to announce a new album Welcome To The Planet due out on January 28th, 2022 on their own label, English Electric Recordings. The band have recorded a video announcing the new album entitled Welcome To The Planet Band Intro,

Big Big Train founder Gregory Spawton explains the short time between albums: «The experience of the pandemic has shown us that we need to make the best use of our time on Earth. With that in mind and with, we decided on a speedy return to the studio to write and record Welcome To The Planet».

 As with Common Ground, Welcome To The Planet sees Big Big Train retain their progressive roots but also take influence from all spheres of music. The album’s opener Made From Sunshine, co-written by guitarist Dave Foster and singer David Longdon, has guitar lines redolent of Johnny Marr and vocal harmonies reminiscent of the Finn Brothers/Crowded House, with violinist Clare Lindley sharing lead vocals with Longdon

Elsewhere on the album, keyboard player Carly Bryant gets her first Big Big Train writing credit and lead vocal on the captivating title track. The two recent singles ‘The Connection Plan’ and ‘Lanterna’ are included along with a winter themed song Proper Jack Froster, a bittersweet tale of childhood. The album is completed by the delicate acoustic Capitoline Venus, the beautiful Oak And Stone and a pair of dazzling instrumentals, A Room With No Ceiling and Bats In The Belfry,  written by guitarist/keyboardist Rikard Sjöblom and drummer Nick D’Virgilio respectively.

The previous singles Laterna and The Connection Plan,

For their March 2022 UK tour, which will be their most extensive to date and which will culminate with a show at the prestigious London Palladium, David Longdon (lead vocals, flute), Nick D’Virgilio (drums, vocals), Rikard Sjöblom (guitars, keyboards, vocals), Greg Spawton (bass), Carly Bryant (keyboards, guitars, vocals), Dave Foster (guitars) and Clare Lindley (violin, vocals) will be joined by a five piece brass ensemble. In addition to two further UK shows in September, the band expects to announce North American and continental European tour dates shortly.

Tracklist Welcome To The Planet:

 Part One:

Made From Sunshine

The Connection Plan

Lanterna

Capitoline Venus

A Room With No Ceiling

Part Two:

Proper Jack Froster

Bats In The Belfry

Oak And Stone

Welcome To The Planet

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*