Newsfeed

Design Abstract: Continues their sci-fi melodeath narrative…..

Design Abstract - Metemtechnosis

Canada’s Design Abstract have a new album entitled Metemtechnosis due out October 29th via their own label Abstrakted Records.

Some of our readers may be familiar with the band from their previous album Technotheism, which was released at the beginning of 2021 in January. Just 10 months later they are ready to deliver another full length that continues their sci-fi melodeath narrative. The track Born Of Machine,

With a flurry of growls, epic riffs and harsh blastbeats, the new record Metemtechnosis is a sci-fi melodic death metal album that uses orchestral and electronic elements to tell the story of humanity being reborn as a creation of hyper-intelligent technology. Themes that deconstruct the ideas of technology, humanity, and utopia are explored to the sound of huge, riffy, and comprehensive songs. It is the fifth release from The Design Abstract and according to them, a massive improvement on the last one Technotheism in writing, recording and production. The concept album spans nine tracks that are intended to be listened to in order to fully experience the story.

«Many people had many positive things to say about Technotheism upon its release, and we feel that Metemtechnosis is a worthy successor to it. Compositionally, we have refined many elements and parts of the processes, and from a technical standpoint, we have really stepped up a lot. Those who wanted to hear more of the killer guitar work will assuredly not be disappointed. Metemtechnosis also carries on the story of Technotheism in part two of what will be a trilogy. Everything that was present in Technotheism has been brought back in more compelling ways, and the performances are more on-point than ever before».

«CMetemtechnosis is a sci-fi melodic death metal album that uses orchestral and electronic elements to tell the story of humanity being reborn as a creation of hyper-intelligent technology. Themes that deconstruct the ideas of technology, humanity, and utopia are explored to the sound of huge, riffy, and comprehensive songs». – Voiicide – The Design Abstract

The Design Abstract formed with the singular goal of making symphonic death metal that was forward-thinking and played heavily on Sci-Fi tropes. The thesis of the project has always been to blend orchestra, death metal, electronic/industrial, as well as traces of post or prog metal.

The science-fiction infused melodic death metal is suitable for fans of Scar Symmetry, Fleshgod Apocalypse and Soilwork.

Design Abstract, music news, Abstrakted Records, Canada, Scar Symmetry, Fleshgod Apocalypse, Soilwork,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7437 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*