Newsfeed

Seims: Featuring their most engaging and hypnotic material….

Seims - Showdown Without A Victim

«Seims  is not a household name, which is a fuck-up on behalf of the entire world».- Heavy Blog is Heavy.

Australian experimental rock project Seims release new single Showdown Without A Victim from upcoming album Four.

Australian experimental rock project Seims released Four on October 22nd, a new full-length album featuring their most engaging and hypnotic material to date.

The brainchild of multi-instrumentalist Simeon Bartholomew, SEIMS has evolved into an explorational and formidable band over the course of several records, including their most recent release ‘3’ and ‘3.1’ which featured the stabbing punk of Cyan and lilting math-rock ode Imperfect Black.

 The new record showcases the band’s delicately crafted arrangements on tracks including the beguiling 65daysofstatic Wild Light era tinged post-math-rock of Elegance Over Confidence, the soaring modern post-rock of The Mountain’s Scream and the dark Stranger Things evoking electro-prog of Showdown Without A Victim.

Simeon Bartholomew says this about the new single: “I feel like this song summises the album perfectly. It’s all about the journey of two voices arguing over who is right. The argument intensifies with a 5/8 riff that moves up half a step with every rotation – it never lets you release. Literally, never. Even through the “choruses” of Theme B, the punctuation of the downbeat on the 11th bar is there to end the sentence – but it never feels naturally resolved. Eventually, both parties end up saying the same thing in their own words; and they both realise they’re wrong. The closing 11/4 passage takes you through their unified, unending moment of questioning. There’s no more fighting; and there’s no resolve. Just eternal limbo.”

 The album was written & produced by Simeon Bartholomew himself, engineered by Tim Carr (We Lost The Sea), mixed by Alex Wilson (sleepmakeswaves) & mastered by Jeff Lipton and Maria Rice. As well as Simeon performing bass, guitars, synths, piano & vocals himself, it also features blistering performances from Plini drummer Chris Allison, Kat Hunter & Susie Bishop on violins & Tangents/FourPlay member Peter Hollo on cellos.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6256 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*