Newsfeed

Grupa Harijs: Prog from a small, idyllic and relatively warm country.

Grupa Harijs - Alku Dunu Troksnis

Latvia is a republic in Northern Europe, on the Baltic Sea. The country borders Estonia to the north, Lithuania to the south, Russia and Belarus to the east and the Baltic Sea to the west. Today we travel to Latvia and to the band Grupa Harijs and they have released the album Alku Dunu Troksnis, and the name Troknis is translated Noise!

Grupa Harijs is an artrock and progrock band consisting of 8 members from Latvia, a small, idyllic and relatively warm country.

Their influences range from 70s hard rock, like Led Zeppelin and Blue Oyster Cult, to jazz legends like Miles Davis and Bill Evans, and even more modern guitar heroes such as King Gizzard and the Lizard Wizard.

The band states, «We’ve just released our sophomore album Alku Dunu Troksnis. What can you expect? Well, in comparison to our first album, we got a drummer, so that’s cool, and we also added a saxophone player. This has allowed us to experiment with progrock time changes, brass solos, as well as opened our hands to a more guitar and synth heavy riff writing. But all-throughout we’ve tried to remain fun, in both music and in person».

Tracklist:

1. VII (7:18)

2. Alku dunu troksnis (6:14)

3. ДЕНЬГИ I (2:26)

4. Dzelme (5:41)

5. ДЕНЬГИ II (5:31)

6. Polārnakts (5:01)

Total Time 32:11

Line-up:

Marks Jonatans Runds – electric guitar, acoustic guitar, synthesizer, mouth harmonica, vocals

Harijs Ločmelis – electric guitar, vocals, trumpet

Rūdolfs Turnelis – bass guitar

Roberts Lanka – electric guitar, acoustic guitar, synthesizer, vocals

Salvis Mass – drum set, percussion

Laima Grasmane – vocals

Vita Liepiņa – vocals

Katrīne Sabīne Kalniņa – saxaphone, flute

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7405 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*