Newsfeed

Airbridge: Second album 39 years after the debut!

Airbridge - Memories Of Water

The band Airbridge released their second album The second  album Memories Of Water, some 39 years after the first!

Airbridge is another one of those bands that skirts prog and NWOHM. They released a single album and a 7″ single before separating.

Sean Godfrey and Stephen Bennett went on to form LaHost.

The 1980’s British progressive rock band Airbridge original line-up featured Lorenzo Bedini (guitar, keyboard, vocals), Sean Godfrey (bass, vocals) and David Beckett (drums), later joined by Edward Percival (guitar, keyboard, vocals).

Their first album Paradise Moves was released in the early 80’s. Later the line-up was extended temporarily to include Stephen J Bennett (keyboards), juxtaposing with the release of the single Words & Pictures, appraised by John Peel, and was featured on the play list of the author Malcolm Bradbury on Radio 4’s Desert Island Discs.

The band toured many of the same venues as groups such as Marillion and Pallas, which were often sell out gigs, including several gigs at the Marquee at Wardour Street London. The original style of Bedini’s songs included influences such as Barclay James Harvest and Camel, but fundamentally the unique Bedini sound is extremely evident. Later material composed collaboratively was more mainstream progressive rock predominantly influenced by Percival’s penmanship.

 The line-up changed in late 1983 following Bedini’s departure and the introduction of Geoff Chamberlain (guitars). Airbridge evolution progressed in the recording of a second (unreleased) album, Beyond The Veil, before breaking up and moving on to new endeavors.

Airbridge reformed in 2009 the line-up features Lorenzo Bedini (guitar, guitar synth, keyboards, harmonica, vocals), Sean Godfrey (bass, vocals), soon after reunited by Dave Allaway (drums, guitars, vocals) previously live sound engineer and artist for early Airbridge endeavours.

Tracklist:

1. Fanfare To The Uncommon Worm/What Was (and What Will Come) (6:28)

2. Canterbury Kate (7:10)

3. New England (5:34)

4. Where Shadows (4:27)

5. Utter Nonsense (4:07)

6. The Buddha Song (“I’ve Got One On My Head!”) (5:06)

7. Piggy With A Pen (3:14)

8. Under The Same Moon (5:37)

9. Black Skies (3:18)

10. In Memory Of 3 (5:12)

11. Middle East (5:02)

Total Time 55:15

Line-up:

Lorenzo Bedini – guitars, keyboards, vocals

Sean Godfrey – bass, vocals

Dave Allaway – drums

Airbridge, music news, England, Lorenzo Bedini, Sean Godfrey, Dave Allaway, Marillion, Pallas, LaHost, Sean Godfrey, Stephen Bennett,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7177 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*