Newsfeed

Desert Clouds: With their own distinctive dark sound.

Desert Clouds - Planexit

Based in London, Desert Clouds is a psychedelic- grunge band that aims to the pure artistic expression when both composing and performing. The band that likes to travel up to the edges of the ’60s Classic Rock, whilst delivering ’90s raging guitar riffs or dark, sad and rough chords.

The sound is very warm and atmospheric with acid dissonances and old fashioned psychedelic arrangements. The album The Floating Oar, out on the 1st of January 2015. It is a self-produced work. New release Beyond The Cage Ep (2016). Two years later came Nothing Beyond The Cage (2018). Now the band are back with Planexit.

Planexit marks the next chapter in Desert Cloud`s two decade career. The London based outfit deliver ’60s psychedelic/rock influences and ’90s arrangements (or the other way around), with their own distinctive dark sound. And the new album Planexit will be released next March and will be available on Bandcamp only.

«This new album is a journey throughout the inner side of the human being, represented by a nameless man who is trying to escape the surrounding environment that overwhelms him».

Drawing inspiration from all genres and influences from the likes of Syd Barrett to Led Zeppelin to Nirvana, and Tool.

 Lyrically they explore the darker side of the human condition and draw on interests such as the Italian artistic movement Decadentism, along with existentialism. Opening the album is the dynamic title track Planexit, taking a humorous twist on Brexit delivers a theatrical and genre mixing experience. Classic, psychedelic rock styles fuse with overdriven guitars and progressive elements to create a distinctive soundscape. From the high-energy, fast-pace of Mamarse to the serene, atmospheric Deceivers, the new album delves into dystopian themes aptly explored through compelling composition.

Venture on a thrilling voyage with Planexit. Melodic riffs and hard hitting rhythms fuel the powerful impact of the music. Listen at Bandcamp.

 Track-list:

  01- Planexit      7:02       

   02 – Mamarse 3:21       

   03 – Wheelchair             3:56       

   04 – Staring At The Midnight Sun            6:40       

   05. Willow        4:02       

   06. Deceivers 6:31       

   07. Revolutionary Lies 3:29       

   08. Pearl Marmalade   4:09       

   09. Speed Of Shadow  6:25

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7174 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*