Newsfeed

Oliver Zisko: The rhythmic ideas is inspired by Jojo Mayer and Steve Smith.

Oliver Zisko – Global Warning

Oliver Zisko have played together with several popular Hungarian singers and musicians and his drumming can be heard on a lot of albums. He created two drum teaching materials. The first was a score book in 2006. The other was a DVD in 2009. He worked out a new idea where he uses flaming drumsticks – burning at both ends. The impressing song Travelin’ from the new album Global Warning – feat Derek Sherinian, Anthony Crawford, Marius Pop.

Says Zisko, «There is some news regarding my upcoming album. Due to the pandemic, we have postponed the release date until the first half of 2022, but I have new videos (amongst them the song Travelin featuring Derek Sherinian, (ex-keyboarder of Dream Theater), Anthony Crawford, (bassist of Allan Holdsworth) & great guitarist talent: Marius Pop). I’m sending now the formal press release and some photos. You can find the formal press under the line & in the attachment, including the video links in a word file». The track Plastic feat. Zsolt Kaltenecker,

«I have finally uploaded 3 songs from the album, which I have been working on for a while. Together with the bonuses, it features 73 minutes of music we might well call it a double album, which will be released in 2022.So far we have released clips of 4 songs, and now, 3 new ones have joined them. There will be a total of 12 + 2 tracks on the disc». The track The Origin feat. Mike Gotthard & Peter Papesch

«I basically wanted to build up the album from non-progressive musical rhythms. The rhythmic ideas of the song Travelin are inspired by e.g. Jojo Mayer and Steve Smith. Then I got the solo tracks from Derek Sherinian and changed the song a bit. Derek is an iconic figure. He plays in his own style in the song, like in Dream Theater, Sons of Apollo, Planet X etc. Anthony Crawford is a great bassist talent, one of my favorite players».

«My friend Marius Pop on guitar who is one of the European fusion guitarist talents of our times. These two guys were also guest musicians on the previous Ghost Notes video. Marius was a great help in shaping the final form of the song and he volunteered to take on the sound engineering tasks too. He made the mix with Mark Mihele at Rootz Music Studio, Romania».

«When recording the drums, I wanted to do it in the same way, as on the other tracks on the album: one take. Without editing / quantizing during the mixing. Videos and audio were taken at the same time. We recorded additional songs on the same day as “Travelin”. We started with this one and went to the next song after the first take, so recording the drums of this song was completed in about 10 minutes. A drum playthrough was also made where I used the take of the moving camera».

«The guest musician of Plastic is another of my favorite keyboard players, Zsolt Kaltenecker (from Special Providence band). It is a great pleasure for me that he is also contributing on the record.  The song Plastic was programmed by Ádám Miski, packed with insane rhythmic noises – which I like».

I invited further two of my favorites in “The Origin” song. Péter Papesch plays the bass and Mike Gotthard is the guitarist. They both really caught the atmosphere that matches this track. Sorry for the crazy synth melodies. This had to sound loud. The sound engineer for Plastic and The Origin was Viktor Max Scheer».

 Oliver Zisko, music news, Derek Sherinian, Anthony Crawford, Marius Pop, Mike Gotthard, Peter Papesch, Zsolt Kaltenecker, Max Scheer. Jojo Mayer, Steve Smith, Dream Theater, Sons of Apollo, Planet X, Zsolt Kaltenecker, Special Providence, Allan Holdsworth,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7174 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*