Newsfeed

Glass Hammer: Symphonic prog, Vking and poet!

Glass Hammer - Skallagrim – Into The Breach

Fred Schendel (Left,) Steve Babb (right) Glass Hammer co-founders

Skallagrim Kveldulvsson (Skalla-Grímr Kveldulfsson), born approx. 863, died in the 930s, was a Norwegian Viking, poet and settler. In addition Skallagrim – Into The Breaach is the new album to Glass Hammer.

Review by Nathan On Shuffle and he  states, «In this video, I put the spotlight on a great new prog album, Skallagrim – Into the Breach by Glass Hammer! This is a great American Symphonic Prog band that really embraces a heavier edge to their sound on this new album. Highly recommended for all fans of 70s symphonic prog and hard rock!».

Tracklist:

He’s Got A Girl

Anthem To Andorath

Sellsword

Steel

A Spell Upon His Mind

Moon Pool

The Dark

The Ogre Of Archon

Into The Breach

The Forlorn Hope

The Writing On The Wall

Hyperborea

Bright Sword

Line-up:

Steve Babb – keyboards, bass, vocals

Fred Schendel – keyboards, guitars, vocals

Aaron Raulston – drums

Hannah Pryor – vocals

   With

Brian Brewer – guitar

Reese Boyd – guitar

Glass Hammer, a modern-day progressive rock band based in Tennessee, officially began in 1992 when longtime friends Steve Babb and Fred Schendel began writing and recording the Tolkienesque concept album Journey Of The Dunadan.

The real origins of the group, however, can be found as far back as the early days of the 80’s. Steve and Fred had yet to meet at that time, but were busy writing and performing with two other friends who would later become members of Glass Hammer — Walter Moore and David Carter.

In 2012, vocalist Jon Davison became the front-man for Yes while still retaining his role as the lead singer for Glass Hammer. On the new album Hannah Pryor do the vocals. On the album opener He’s Got A Girl we could clearly hear Hannah Pryor’s ethereal vocal overlays a tender piano note. The next s Steve Babb ong is Anthem To Andorath andhere kicks the heavy guitar riffs in and Steve Babb bass lines is excellent, and joined by real good drumming and vocal.

Glass Hammer, music news, USA, Steve Babb, Fred Schendel, Aaron Raulston, Hannah Pryor, Brian Brewer, Reese Boyd, Walter Moore, David Carter, Yes, Jon Davidson,

In 2012, vocalist Jon Davison became the front-man for YES while still retaining his role as the lead singer for Glass Hammer,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7182 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*