Newsfeed

Crystal Throne: With progressive vibes and 80s spirit.

Crystal Throne - Timescape

Crystal Throne states, «heavy metal from France since 2019. Progressive vibes and 80s spirit. Our mission is to bring back melodic and technical music in order to rule the world». Crystal Throne is a heavy metal band formed in 2019 in Northeast France.

Under the impulse of guitarist Max Waynn (Drenalize) and singer Terry DeFire (The Hell Patrol, ex-Horacle), the band quickly came to write a first album, featuring reknown artists from the heavy metal scene such as Sonia Anubis (Crypta, Cobra Spell, ex-Burning Witches) and Neogeofanatic (ADX). 

Crystal Throne’s first act blends aggressive and melodic riffs with progressive heavy metal influences(Fates Warning, Queensryche)with a neoclassical touch (Jason Becker)and NWOBHM vibes(Judas Priest, Iron Maiden).

The underground worldwide scene quickly showed its great expectations after Crystal Throne released its first single Timescape, as the band sold hundreds of copies all around the world within a couple of weeks before the album was even out.

Line-Up :

Jefferson Brand(bassguitar)

Terry DeFire(vocals)

Alex Gricar(drums)

Max Waym(guitars)

Artwork by Velio Josto

Mix & Master by Claude Hilpert at Dogged Studio

Tracklist:

1 – Fate & Triumph

2 – Rise to Glory

3 – Timescape

4 – Shades of Existence

5 – Steelbirds

6 – Foreshadowed Sands

7 – Valkyrie Ride

8 – Mechanical Tyranny

9 – Crystal Warrior

Links :
Facebook
Bandcamp

About Ulf Backstrøm (7413 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*