Newsfeed

Roope Kivimaa: With unique mix with electro-acoustic violin and piano sounds.

Roope Kivimaa - Above

Above is the title of Roope Kivimaa new album, and he offers a healthy dose of instrumental chamber prog. Blended with influences from progressive rock, classical, cinematic music and ambient it is a unique mix with electro-acoustic violin and piano sounds and percussive effects. Above tells a metaphoric tale about a journey from Subzero to Above.

Tracklist:

1. Subzero (3:39)

2. Piece – I (5:04)

3. Escape (4:00)

4. Piece I (3:44)

5. Piece II (2:31)

6. Dark Forest (7:24)

7. Piece III (4:14)

8. Piece IV (7:18)

9. Above (8:22)

Total Time 46:16

Kivimaa states about himself,

«I’m a« 46-year-old class teacher/Master of Education and music educator (Bachelor of Music, university of applied sciences) from Paimio, Southwestern Finland. In my day job I work as a class teacher (teaching also music) and as a part-time teacher I teach music skills, i.e. music theory, at the Music Institute Arkipelag. I love making music – composing, arranging and playing – in my free time».

«I started to play the violin at the age of 6 at Paimio Music School, and from that point my path slightly lead me to Turku Conservatory. I graduated as a violin teacher there in 1999. I studied to be a music skills/music theory teacher partly simultaneously and graduated as a music educator from the Music Academy of Turku University of Applied Sciences in 2001. These studies gave me versatile capabilities and knowledge about music theory and its teaching, which supported my composing too. My original main instrument is the violin but I also play the piano and prefer it in my composition and arrangement work».

«In 2003 I graduated from music specialization studies in Turku UAS, which included for example composition projects and the violin A diploma».

«As a violinist I have played in bands specializing in Argentine tango and tango nuevo . These have been Bobbango quintet (2005-2011), Bandolaorchestra (2007-2017) and the largest Argentine tango orchestra in Europe Pirttilahti Tango Experience (2019- )».

«Furthermore I have played the violin a lot of open-air summer theaters in the band (Paimio Summer Theater 1996-2009, my first production was aptly “The Fiddler on the Roof”). Somerniemi Musical Theater gave me significant experience as a music arranger, conductor and eventually as a composer too. My first production in Somerniemi was the 10th anniversary concert in 2011, for which I arranged most of the music, conducted the orchestra and played the keyboard. My latest production at the Somerniemi Musical Theater was “One Circus” (2019), to which I was honored to compose about half of the music, in addition to arrangements and conducting. I have changed my instrument from the keyboard to the violin when necessary».

Line-up:

Roope Kivimaa – violin, piano, virtual instruments

   With

Olli Vuorela – drum programming (2)

Roope Kivimaa, music news, Finland, Olli Cuorela,

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7409 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*