Newsfeed

Electric Eye: Venture into the depths of a different kind of music.

Electric Eye - Horizons

Electric Eye play droned out psych-rock inspired by the blues, India and the ever more expanding universe. On the bands inspirational mix tape, you will probably find songs from the The Black Angels, Wooden Shjips and Pink Floyd in Pompeii.

Horizons is not an exciting and original album title, but that is the name of the new album and forth album from the band Electric Eye, and it`s the music that counts. And the music is top notch and very intriguing.

Horizons, their fourth full-length to date, is the follow-up to the Bergen-based band’s critically acclaimed 2017 LP, From The Poisonous Tree. Since forming in 2012, Electric Eye have released three studio albums and two live albums and toured heavily around Scandinavia, Europe, the UK, the Middle East, Japan and the US. They’ve also shared stages with the likes of Michael Rother (Neu), Wire, Hawkwind and Endless Boogie and played at a number of international festivals, including Roskilde, The Great Escape, Eurosonic, Icelandic Airwaves and two stops at SXSW.

Returning to London-based label Fuzz Club for the Horizons LP, Electric Eye first started working on the new album back in June 2018 when they retreated to Utsira, a small island located 70km off the coast of Norway and surrounded by notoriously unpredictable and tough waters. Here, they spent a week jamming day and night in the island’s lighthouse.

To quote the famous French marine explorer Jacques Cousteau, Electric Eye’s Horizons LP sees the Norweigian psych-rock group venture into the depths of a different kind of music, the sounds from the ocean floor. Spending a week locked away from civilization in a lighthouse on the tiny Norwegian island of Utsira, Electric Eye’s new album ‘Horizons’ is a record inspired by volcano eruptions, sub-sea adventures and the raw power of the surrounding sea. The result is an album of oceanic psychedelic rock wig-outs that submerge the listener in a whirlpool of hypnotic space-rock, kosmische garage-blues, dystopian acid-prog and experimental electronics.

Electric Eye play droned out psych-rock inspired by the blues, India and the ever more expanding universe. On the bands inspirational mix tape, you will probably find songs from the The Black Angels, Wooden Shjips and Pink Floyd in Pompeii.

Tracklist:

1. En Bekymringsfri Koloni (4:17)

2. Last Call At The Infinity Pool (4:56)

3. The Sleeping Sharks (4:25)

4. Our Water Is On Fire (5:59)

5. Put The Secret In Your Pocket (3:48)

6. Lighthouse Rock (7:02)

7. Den Atmosfaeriske Elven (6:12)

8. The Singularity (4:56)

Total Time 41:35

Line-up:

Anders Bjelland, Øystein Braut, Njål Clementsen, Øyvind Hegg-Lunde

   With

Lars Horntvedt – Horns and marimba

Erik Johan Bringsvor – Auto harp and lovely dishes

Stein Urheim – Tambura

Jørgen Træen – MIDI-saw, modular synth, cello & synth programming

Link:
Homepage

Om Ulf Backstrøm (6836 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*