Newsfeed

Light Entanglement Machine 2021: Commemorate 100th anniversary of Stanislaw Lem’s birthday.

Light Entanglement Machine 2021 Light Entanglement Machine 2021

There are many very good and skilled band coming out of Poland and a new and exciting band for me is Light Entanglement Machine 2021. Light Entanglement Machine 2021 a special music project to commemorate 100th anniversary of Stanislaw Lem’s birthday.

Light Entanglement Machine 2021 is prog band but they adds elements of many other styles and the result is a fascianting and distictive music. Into the melting pot the band have element of electronica, jazz, classical music. Their self-titled debut album is a concept album.

Lem’s books is very essential in the lyrics: Cosmic evolution in The Space Fugue, Nucleosynthesis) the puzzle of consciousness in Awareness, space travel In Missing Android, and the creation of the intelligent machine in The First Light, Entanglement, Machine Intelligence.

The Light Entanglement Machine 2021 project and its self-titled album is inspired by the works of Stanisław Lem on the occasion of the 100th anniversary of the birth of the famous writer.

The mastermind of the project and composer of the music is Przemysław Piekarz, who between 2007 and 2011 was a keyboard player in Hipgnosis band (using Ijon pseudonim).

The album of the project was recorded between May 2020 and September 2021 with participation of Krakow’s musicians: guitarists Filip Goddard Wyrwa (Hipgnosis, Twelve Moons, Xposure) and Wojciech Bochniak (Rivendell, Callabrijon), bass player Krzysztof Wyrwa (Millenium, Frittata, Twelve Moons) and drummer Grzegorz Bauer (Millenium, Another Pink Floyd, Frittata, Twelve Moons). The youngest generation of musicians is represented by violinist Joanna Hebda and bass guitarist Bartłomiej Bochniak (Better Than Worse, Moon Radio District).

 The Light Entanglement Machine term refers to the vision of a super-intelligent digital machine described in the book Golem XIV.

Tracklist:

1. The Space Fugue (2:44)

2. Nucleosynthesis (6:17)

3. Awareness (7:02)

4. Missing Android (5:49)

5. The First Light (3:36)

6. Entanglement (4:44)

7. Machine Intelligence (12:43)

Total Time 42:55

Line-up:

Przemysław Piekarz aka Ijon (Hipgnosis) – keyboards

Filip Goddard Wyrwa (Hipgnosis, Twelve Moons, Xposure) – guitars

Wojciech Bochniak (Rivendell, Callabrijon) – guitars

Krzysztof Wyrwa (Millenium, Frittata, Twelve Moons) – bass guitar, Warr guitar

Grzegorz Bauer (Millenium, Another Pink Floyd, Frittata, Twelve Moons) – drums

Joanna Hebda – violin

Bartłomiej Bochniak – bass guitar

Light Entanglement Machine 2021, music news, Poland, Filip Goddard Wyrwa,Hipgnosis, Twelve Moons, Xposure, Wojciech Bochniak, Rivendell, Callabrijon, Krzysztof Wyrwa, Millenium, Frittata, Twelve Moons, Grzegorz Bauer, Millenium, Another Pink Floyd, Frittata, Twelve Moons, Joanna Hebda,  Bartłomiej Bochniak, Better Than Worse, Moon Radio District,

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6832 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*