Newsfeed

Polychron Plus: An excellent disc of the crepuscule.

Polychron Plus – She`s Always Been There

In late 2021 the band Polychron+ released the CD «She’s Always Been There», distributed by the glorious Italian label Materiali Sonori. The band featuring Anna Domino, Blaine L. Reininger and Luc Van Lieshout (Tuxedomoon), Niconote, Carmen D`Onofrio (Maise), Daniel Biagni (Brown Plays Tenco), Alex Spalck (Pankow). Listen to the track «Pocketknife».

The featuring list already gives the idea of the sound world of Polychron+, a duo composed by Aurelio Menichi and Gabriele Gai. We are talking about a shadow cone of British wave – mostly European – which is avant-garde but is not immune to the charm of the 40 years ago rhythm and melody. From Tuxedomoon to Eyeless In Gaza, to the Crammed’s catalogue or to the first 4AD. It is not however a matter of mere revival. “She’s Always Been There” sounds modern and lays perfectly on these disorientating times, with its refined weavings, lumps of melancholy and refined but measured arrangements. An excellent disc of the crepuscule.

”She’s Always Been There” is a work full of ideas and very refined, original and certainly important within the vast Italian wave scenario, from the golden age of the first post punk groups to today. The album is a striking synthesis of delicate elegance and morbid sensuality. The guests dropped into the warp as if they were already belonged to it, leaving their unmistakable mark on the result that always sounds intense, pleasant and sincere at the same time.  Listen to the track «Lighter than the blue».

Twelve tracks, always supported by audacious electronic textures and powerful sounds, mixed with the acoustic interventions of seven other Italian musicians (flute, trombone, cello, guitars, …) that give an exclusive light of refined refinement to the work of Polychron+ and partners. The texts, never banal, inevitably born from personal experiences, be they dreams, nightmares, memories, disappointments, griefs or visions.

The album is completed by the graphic work accompanying the digipack and the booklet, the work of Rino Rossi who voluptuously embraces the atmosphere of “She’s Always Been There” and makes his images sound perfectly in tune with the music, visually referring to the same obsessions that run through all the tracks, between lust and the sacred, the absolute emptiness and the still-believing-in-something, in search of an impossible discernment.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6707 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*