Newsfeed

Apogee: Means the point at which a body moving round the earth in an elliptical orbit!

Apogee The Blessing And The Curse

This video contains some excerpts from the new Apogee album, The Blessing And The Curse , the latest solo album by Versus X singer and guitarist Arne Schäfer. The new Apogee Album has just been released on Progressive Promotion Records.

Arne Schäfer writes about the album:

«The Blessing And The Curse has become a rather non-compromising prog album, with 5 long tracks, all in the range between 12 – 16 minutes playing time and stylistically close to the classic Progressive Rock of the early seventies. All Songs are rather complex structurally and regarding the harmonic material used, while besides the Apogee-typical orchestrations also many atmospheric elements are contained. This is music for fans of long bows of tension and musical developments, which still offer real surprises».

«As always I tried to avoid musical mainstream, on the permanent search for unusual elements, harmonies, melodies and rhythmic accentuation. Also production wise I orientate myself towards the transparent sound and instrumentation of the classic prog albums, in which each Instrument can be clearly located in the mix. Like on the latest Apogee CDs Ebi Graef played the drums any I played all other instruments and sang».

The music is inspired by well know band as UK, ELP, Pink Floyd, Gentle Giant, genesis, Yes, and many more. The musical influences of Apogee`s music are covering a wide range of styles from thementioned  classic progressive rock. But also folk, heavy rock, jazz, baroque and renaissance music, minimal music, and new musics.

The song structure is rather complex, atmospheric and with a fair amount of harmonic elements. Schäfer also plays in Versus X and Apogee is a side project to the mentioned band. Apogee means the point at which a body moving round the earth in an elliptical orbit is at its’ greatest distance from the Earth.

Line-up:

Arne Schäfer: Lead and backing vocals, electric and acoustic guitars, keyboards, bass, orchestrations

Eberhard Gräf: Drums and percussion

Tracklist:

1.  Out of Control      15:09

2.  Congealing Ground  13:39

3.  Hard to see            12:24

4.  The Blessing and the Curse  16:03

5.  The inspiring Tune   15:23

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*