Newsfeed

Siren`s Rain: Describes the apocalyptic battle for the planet between greedy corporations and environmental protectors!

Siren`s Rain – Rise Forth

Following the release of their new album Rise Forth, US folk metal outfit Siren`s Rain have unleashed a new lyric video for their epic single Keepers.

Keepers, the first single off of Siren’s Rain’s upcoming first full-length album features mandolin and group vocals. Keepers describes the apocalyptic battle for the planet between greedy corporations and environmental protectors. The song was crafted to showcase an identifiable folk metal vibe in both melody and rhythm».

Rise Forth is a powerhouse of heavy, distorted sounds and ornate harmonies. The metal composition creates an epic backdrop for the exquisitely crafted folk instrumentation that explores both the serene and the dark. Siren`s Rain have produced an album that is compelling, emotive and transcends the temporal plains.

The band comments: «Founded in 2014 by William Beritich and Irene Hellzinger, Siren’s Rain deliver heavy riffs, haunting vocals and ethereal melodies using a vast array of traditional folk instruments. Drawing musical influences from the likes of Eluveitie, Korpiklaani, and Nightwish. Siren’s Rain combine deeply emotive and powerful sounds with fascinating lyrics. Much of their lyrical writing is inspired by mythology of the Pacific Northwest, occasionally venturing further afield with global legends and ghost stories». The track Corporeal Chains,

The band comments:

«Corporeal Chains features the introduction of the nyckelharpa to the band’s instrumentation. The instrument provides a sinister, ominous tonality on this track. The song has a restless, unsettling feel to it with the juxtaposition of the clean vocals and the monster-like vocals. The lyrics describe Rena’s battle with Lyme disease, feeling poisoned by, or inhabited by little monsters in the body and the struggle with chronic illness».

During their career, the folk metallers have headlined events such as The Black Stage at Seattle Hempfest (2018), Olympia Hempfest (2016), and The Washington State Midsummer Renaissance Faire (2017). Gaining further recognition in the realms of folk metal, they opened for Korpikalaani and Arkona in 2018.

Tracklist:

1.            Prologue              01:01    

2.            Keepers               06:16    

3.            Corporeal Chains              03:57    

4.            Rise Forth            05:37    

5.            Borderline           03:34    

6.            Pennies for the Ferryman             07:31    

7.            13 Steps to Hell 04:20    

8.            Discarded Hope 09:16    

9.            Folk Metal Funk

Siren’s Rain «have the main thing to do: fresh ideas and a very sharp sense of melody. With time and dedication they will be a reason for conversation» – Metal Hammer Portugal (2020).

Line-Up:

Ed Miller- Guitars, Nyckleharpa, backing vocals

Micahel Heaney- Guitars, Mandolin

William Beritich- Bass, backing vocals

Scott Eugene Jones- drums, percussion

Irene Hellzinger- vocals, harp, percussion

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6836 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*