Newsfeed

Ilium: With a huge melodic sound combining influences from many genres.

Ilium - Quantum Evolution Event

lium is an Australian melodic power metal band formed in Newcastle in 1998. Founding member is guitarist-songwriter, Jason Hodges. Upon Adam Smith (ex-Oracle) They have released 7 studio albums. Sirens of the Styx, Permian Dusk, Vespertilion, Ageless Decay, Genetic Memory, My Misanthropia and Sirens of the Styx re-styxed. Currently working on an EP and new album. The EP will hit the streets on 15-01-2022.

Track list:

1 Quantum Evolution Event

2.Tsetse

3.Undergods

4. Hostile Sky

5. Mothcaste

This epic new EP Quantum Evolution Event immediately picks up where 2020’s Cacinogeist album left off, featuring guest vocals and production by Lord Tim, and guest drumming by Tim Yatras. This EP contains two new Ilium tracks, plus three older tracks entirely re-worked and re-recorded for this release.

Melding dark supernatural and sci-fi themes with an exploration of the human condition and the natural world, Ilium create a huge melodic sound combining influences from power, traditional, progressive, thrash and symphonic metal. Quantum Evolution Event follows the release of Ilium`s 2020 album Carcinogeist and its accompanying EP Enviro-Metal.

Hailing from Newcastle, Australia, Ilium released their debut, self-titled EP in 2002. Working with a wealth of guest musicians and producers over the years including Mike DiMeo (Riot, Masterplan), Tommy Hansen (Helloween, Pagan`s Mind, Pretty Minds) and Lance King (Baalnce Of Power, Avian), Quantum Evolution Event is no different. The new EP features long-time collaborators Tim Yatras (Dungeon, Lord, Germ) on drums  and Lord Tim (Lord, Blackened Angel, Frombeyond) on vocals and production.

Striving to further develop their sound with each release, the dynamic outfit deliver epic lead melodies and solos and soaring vocals, and compose arrangements designed with dramatic impact in mind. Quantum Evolution Event opens with a flourish of melodic theatrics in the title track. Harsh distortion from the guitars and powerful percussion is balanced with ethereal synths and harmony filled vocals. Ilium pack a real punch with strong guitar driven rhythms creating heavier sounds in Undergods and Hostile Sky. Contrasting these elements with highly intricate riffs and charismatic voices.

Explosive energy fuels the new release with each track bringing an epic intensity. The instrumentation throughout Quantum Evolution Event explores a vast array metal subgenres and yet Ilium fuse them into their own distinctive style.

Line-up:

Jason Hodges

Adam Smith

Guest Musicians:

Lord Tim (Vocals, production)

Tim Yatras (drums)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*