Newsfeed

Ancient Settlers: With more obscure feelings, and an introspective view.

Ancient Settlers - Into The Depths I Ride

Ancient Settlers present Into The Depths I Ride, the second single of our upcoming full-length album Our Last Eclipse – The Settlers Saga Pt. 1. In this video the band included images from the Autumunus Europe Tour.

Ancient Settlers was founded in 2020 by Carlos Chiesa-Estomba & Herman Riera (former Haboryn), Rene González (former Aesthesis), Emmy Reyes (Blackbeer, former Gamalyel), and Antony Hämäläinen (Meridian Dawn, former Nightrage & Armageddon), a group of musicians with more than fifteen years of experience in the European and American metal circuit. Ancient Settlers is an international technical modern, melodic death metal outfit.

Into The Depths I Ride describes the exploration of our more obscure feelings, and an introspective view of the dark side of the human mind. Sonically, the song takes the listeners through a rollercoaster of speed and aggression as powerful guitar riffs blend with blunt drums, and deep vocals provide the appropriate space for a spiritual interlude.

The band started their journey with the intention to explore the frontiers of modern melodic death metal, including catchy guitar riffs, the use of synths & keyboards, and a variety of different sounds and rhythms, trying to develop their own music personality. 

From a lyrical point, the band gets inspired by the recent tragedies that affect the earth and the human race. They try to spread their message over all those who want to listen.  

Despite this, the band needed to modify their starting plans, due to the pandemic outbreak. They pushed ahead and in January of 2021, the band released their first digital single Diamond Eyes, alongside a limited edition 7″ vinyl. The following February, the band released their debut album Autumnus. Both were recorded in Portugal, France, Spain and the USA, and requested the service of Daniel Cardoso (Anathema, Anneke Van Grisbergen) to mix & master the album, as well as Gus Perkele Sazes (Angra, Kamelot, Gus G, Firewind, Arch Enemy) to design the artworks.

In April 2021, Miguel Herrera joined the band as a full-time bass player. The band started to develop a live-session tour, including venues throughout Portugal, France and Spain. 

Ancient Settlers have just signed to Crusader Records to release their killer 10–song album, produced by worldwide Grammy awarded Fredrik Nordstrom.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*