Newsfeed

Grace And Fire: Fusing anthemic choruses with progressive rock tendencies!

Grace And Fire - Elysium

Grace And Fire is a melodic progressive band from the UK, fusing anthemic choruses with progressive rock tendencies in an accessible format. The album Elysium is the band`s debut album.

Elysium is the anticipated debut album of Grace And Fire. This beautifully illustrated 6-panel digipak with 12 page booklet tells the journey into a world that resembles Dante’s Inferno. Each band member adds their unique style, but blends into a coherant set of tracks, each one different from the last and yet one feels the album would be incomplete without them all.

Formed in 2019 by André Saint and Aaron Gidney their music is described as progressive rock fusing with melodic hard rock in an anthemic, song-based, accessible format. Tim Ashton (formerly of Galahad) on bass and Graham Brown (Paradox Twin, Cairo) on drums completed the lineup and immediately started recording for their debut album. Songwriters André Saint (Vocals) and Aaron Gidney (Guitars) first worked together in a previous band, Shadow Of Acolyte.

Production and mixing by Threshold’s Karl Groom at Thin Ice Studios is indicative of the quality that can be expected. Listen out for the guest musicians with a cameo from Derek Sherinian (ex-Dream Theater/Sons of Apollo) and Yngwie Malmsteen vocalists Göran Edman and Mark Boals joining up with André on a couple of tracks.

Tracklist:

1. Overture (Instrumental) (3:10)

2. Elysium (5:49)

3. Breathing Murder (6:41)

4. Paradise Lost – Feat Goran Edman (5:43)

5. Chains Of Sanity (5:35)

6. Sea Of Dreams (5:56)

7. A Warrior’s Tale (6:02)

8. Eyes Of The Seer (6:19)

9. The Great Divide Pt. I (Instrumental) (1:59)

10. The Great Divide Pt. II (8:41)

Total Time 55:55

Line-up:

André Saint – Vocals

Aaron Gidney – Guitars & Chapman Stick

Tim Ashton (Galahad) – Bass

Graham Brown (Paradox Twin, Cairo) – Drums

    With:

Zachariah Gidney – Low Whistle

Gary Marsh (Tiger Moth Tales, Red Bazar) – Keyboards and Synth

Derek Sherinian (Dream Theatre/Sons of Apollo) – Keyboards

Goran Edman (Yngwie Malmsteen) – Vocals

Mark Boals (Yngwie Malmsteen) – Vocals

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*