Newsfeed

Mercury X: Were deeply impressed with the quality of the material and signed the band.

Mercury X - Imprisoned

Mercury X is a fascinating progressive metal band hailing from Sweden. Mercury X’s music and sound takes inspiration from the early ’80s progressive metal bands as well as modern metal. The new album, Imprisoned, is based on their lives during the making of the album, taking the listener through different emotional stages with simple and beautiful melodies accompanied by rough riffs.

Mercury X originally formed in 2013 in Norrtälje, outside of Stockholm. Guitarist/lead vocalist/violinist Martin Björklund, bassist Alfonso Flores, guitarist Jonas Vedin, and drummer/lead vocalist Denis Diaz met for the first time when they were studying music together in high school. They soon formed a band together, but eventually everyone followed their course of studies in different cities. When they all came back home, they decided to start a band again and thus formed Mercury X. Since then, the band has made two albums, both released independently.

More recently, they started writing an epic twenty minute long song called Imprisoned, which was originally supposed to be a stand-alone EP release. After it was written, they decided to record an additional four songs and make a proper (for progressive metal) full length album.

As the album neared completion, they started to realize that it was a big step up from their previous releases, both in musical and songwriting quality in general, so they started to shop themselves around for a record deal. Eventually, they got in contact with Frontiers, who were deeply impressed with the quality of the material and signed the band.

Tracklist:

1. Until The Break Of Day

2. The Light In Your Eyes

3. Lonely

4. Imprisoned

5. The Sound Of Nothing

Line-up:

Martin Björklund – Guitar, Lead Vocals, Violin

Jonas Vedin – Guitars

Alfonso Flores – Bass

Denis Diaz – Drums, Lead Vocals

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*