Newsfeed

Ghost In The Machine: Flipped upside down with a pandemic and social and political insanity.

Ghost In The Machine – Journey To The Otherwise

The new album from US rocktronica project Ghost In The Machine is called Journey To The Otherwise and is familiar yet different, subtle yet strong and mysterious yet exoteric. It is an intense musical experience, defying categorization but captivating lyrically in a time where the world has seemingly flipped upside down with a pandemic and social and political insanity.

Featured songs eerily focus in on the emotional toll. Virus, an industrial metal onslaught not for the faint of heart, touches a nerve with anthropomorphic lyrics that give the Coronavirus a persona. Cuts like a Knife (dark and moody alternative, lyrically about depression, withdrawal and selfmutilation leaves the listener feeling the weight of the pandemic. Not all is gloom nor doom however. Unstoppable (upbeat anthemic electronic rock) is lyrically about winning and coming back from loss. Supernatural (warm and tense yet smooth and seductive) is lifted with an RnB vibe by the guest vocals of Caela and is a bewitching tale of passion and love ending in a proposal.

Ghost In The Machine creates, what they like to call, rocktronica – their high-energy expression of blending various genres with a pop sensibility. Alternative in nature, one can hear influences from industrial, rock, electronica, urban and more. Known for weaving polished crafted songs with thundering grooves, heavy guitars and lush electronics; they delve deeply into lyrical concepts reaching the boundaries of love and hate, oppression and enlightenment and the social experience. A typical reaction to hearing GITM music – it sounds like it’s from a movie!

Journey To The Otherwisewas released January 11th, 2022 via Sliptrick Records.

Track Listing:

01. Unstoppable (Bloody Cleats Mix)

 02. Supernatural (Charmed Mix)

 03. Muevete

 04. Virus

05. Sunny Day

 06. Color Of Desire

 07. Indecision

 08. Cuts Like A Knife

 09. Lies (The Truth Mix)

Ghost In The Machine are:

C4 – Vocals/Programming/Guitars/Hair | Face – Bass/Programming/Vocals/Glares/Stares

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*