Newsfeed

Mythopoeic Mind: In the wake of the debut album!

Mythopoeic Mind – Winter Of 73f

Mythopoeic states, «We kick off the new year with the release of the second single off the album Hatchling, the wordless track Winter Of ’73. The track started out as a demo of the sample library EP73 Deconstructed from Soniccouture, hence the title, but soon evolved into something quite different…. We’ve made this accompanying video to the single. Enjoy!»,

The Winter Of 73 is the 2nd single taken from Norwegian proggers Mythopoeic Mind’s sophomore album Hatchling.

Norwegian prog-rockers Mythopoeic Mind set to release Hatchling, their 2nd album In the wake of the debut album released purely as a studio project in 2019, mastermind Steinar Børve ( Panzerpappa) sought to establish Mythopoeic Mind as a band. Although Steinar already had material for a full-length album, the band had plans to devote most of their attention in 2020 to giving concerts. The track Far Fiesta,

Then came the pandemic and forced a change of plans. Despite being recorded during covid lockdown, the band set out to make Hatchling more spontaneous and organic than its predecessor, leaving most of the material originally intended for the follow-up album for a later release..

All music and lyrics by Steinar Børve, except Fog Vision (music by Steinar Børve and Ola Mile Bruland/lyrics by

Steinar Børve). All arrangements by Mythopoeic Mind.

Mythopoeic Mind are:

Pål Selsjord Bjørseth: Keyboards and trumpet

Ola Mile Bruland: Fretless bass, double bass and euphonium

Steinar Børve: Saxophones, EWI, keyboards, backing vocals and programming

Trond Gjellum: Drums, percussion, and programming

Veronika Hørven Jensen: Lead and backing vocals

Anders K. Krabberød: Electric and Acoustic guitars

Guest musician:

Lars-Jarand Bakkelund: Bassoon (on 5)

Recorded during covid lockdown at various locations in and around Oslo and in Bergen, Norway, June 2020-March

2021. Mixing and mastering done at Dude Ranch Studio by Jacob Holm-Lupo January-April 2021. Cover design by

Steinar. The Mythopoeic Mind crest by Thomas Hagen Kaldhol.

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*