Newsfeed

Hard Times: Hidden like a rare plant in a secret garden.

Imout Records is a new acquaintance for me, but the label is supporting the band Hard Times and their new album.

Hard Times formed in the early 1980’s in Inverness, their story is one that is written into the memory of the people who watched their live shows all over the Scottish Highlands.

This recording represents an affirmation of their love of great music and each other, a document of their dedication to art and what it can achieve and that music is the thread that binds us to our younger selves.  

Says, «There’s something really difficult about writing the biography of a band. You can list their achievements, their awards, notable appearances and such like but Hard Times defy these conventions. They are a band that exists in a place between the pages of the great annals Rock n’ Roll, hidden like a rare plant in a secret garden».

Formed in the early 1980’s in Inverness, their story is one that is written into the memory of the people who watched their live shows all over the Scottish Highlands. They represent, to them, a rite of passage, a right to party in a way only young people can. I could write about what happened at those gigs but you wouldn’t believe most of it. The old “if you can remember it, you weren’t there’ trope will do for now. Suffice to say, all you imagine did happen and you should apologies for thinking such thoughts.

There were some personnel changes over the years but the core ethos of, live music played well and delivered with a confidence honed by dedication, endures. The mid 1980’s, for rock fans, was cultural desert and Hard Times shows provided an oasis of great music and musicianship for the discerning fan.

This recording represents an affirmation of their love of great music and each other, a document of their dedication to art and what it can achieve and that music is the thread that binds us to our younger selves.

Tracklist:

1. TV Screen (4:31)

2. The Banshee (3:15)

3. The Summerlands (4:10)

4. Cry Freedom (4:04)

5. Do You Remember (4:50)

6. Holy Man (5:12)

7. Sunlight (5:19)

8. Whisky (3:42)

9. Rust (4:29)

Total Time 39:32

Line-up:

John Shaw – Lead Vocals

Mike Bell – Guitars, Bass, Synthesisers

Alasdair Macleod – Piano, Organ, Synthesisers, Lead Vocals (8)

James Harvie – Drums, Percussion

Om Ulf Backstrøm (6856 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*