Newsfeed

Breidablik: Dives even deeper into the world of progressive electronic and ambient music.

Breidablik – Aldourka

Breidablik new album is Alduorka was released 11 February 2022. Breiadblik is a progressive electronic band from Bergen, Norway. Currently signed to Apollon Prog Records. The band consist of very skilled musicians that also plays in different Norwegian prog band, and two metal band.

With Alduorka, their fifth full-length studio album, Norwegian Breidablik dives even deeper into the world of progressive electronic and ambient music. Now signed on Apollon Records Prog, the band’s latest release is even richer and wide-ranging than its predecessors, with judicious use of synthesizers, guitar, flute, and drums. Alduorka is a concept album about waves, here understood as «a sudden occurrence of or increase in a phenomenon, feeling, or emotion». The title Alduorka is from Faroese and can be translated to wave energy. Through six varied tracks, Alduorka explores different facets of waves through both sounds and emotions. The track Orka II,

Breidablik was formed in Bergen, Norway in 2012. The current line-up includes MortenBirkeland Nielsen on synthesizers, guitars, Håkon Oftung (Jordsjø, Elds Mark, Tusmørke) on guitar, and Trond Gjellum (Panzerpappa, Suburban Savages, Electrond, and Mythopoeic Mind) on drums. Long time friend of Breidablik, V’ganðr (Helheim, Taake, ex- Aeternus, and many more) makes a guest appearance on bass guitar on Alduorka.

Breidablik music is inspired by the Berlin School of Electronic Music movement (e.g.,Tangerine Dream, Klaus Schulze, Michael Hoenig), albeit using a more contemporary musical expression. Breidablik’s music is instrumental and mainly based on analog synthesizers, although acoustic and electric guitars, as well as flutes and percussion, also constitute an important part of the music.

Breidablik’s former album releases, Vinter (2017), Penumbra (2017), Nhoohr (2019), and Omicron (2020) has gained the band a solid following and reputation among both fans and the press. Omicron is currently rated as the 13th best progressive album release from 2020 at progarchives.com. Synths and Sequences gave Omicron a 4.75/5 rating and wrote.

As for Omicron, Breidablik succeeded in bringing its music to another level of excellence by offering an album of exceptional quality where the high-tension cinematic genre fits to the essence of vintage Berlin School in a vision of its own. Splendid from A to Z!

Track list:

1 Alda 20:52

2 Orka I 3:25

3 Rán 3:56

4 Hraznō 7:42

5 Himinglæva Ok Kolga 7:06

6 Orka II 4:33

Line -up:

Morten Birkeland Nielsen: Synthesizers

and electric guitar

Håkon Oftung ( Jordsjø, Wobbler, Tusmørke) : Electric guitar and flute

Trond Gjellum ( Panzerpappa, Suburban Savages) : Drums

V’ganðr ( Helheim, Taake): Bass guitar

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*