Newsfeed

Ian Neal: Mixing light and shade with lyricism and complexity.

Ian Neal - Barkston Ash

Pastoral symphonic prog in a 1970s vein could be a starting point to describe Ian Neal`s music and his new album Barkstone Ash. Ian Neal blends progressive rock genres alongside other styles. UK based, his solo projects fashion lustrous instrumental productions, mixing light and shade with lyricism and complexity.

 The new album is his fourth and have been developed across the last few years and tracks have been released individually as and when they have been completed. The recent release (Dec.2021) of the final track, Come Harvesting! marks the end of the work in terms of composition and the album is good to go. There was some tweaking with the production side of things in the pursuit of perfection further down the line, however, any changes to the mixes will only benefit the listener and any of these original mixes will remain available and new mixes will be freebies for the buyer.

John Speed states, «Ian I’ve listened to 3 of your albums so far. What fabulous music you’ve made. Prog rock as it should be. The production sounds really good. You can clearly hear all the instruments unlike a lot of albums where it’s just a wall of noise. I received your site via a progrock site on Facebook. I’ve also shared your site so hopefully you will get a few more sales. Looking forward to album number 5 !!!».

Tracklist:

1. Fair Winds (9:51)

2. Ash Phrixus (8:30)

3. Barley Harvest (2:07)

4. Holst’s Hollows (5:19)

5. The Vale Of Linden (12:40)

6. Come Harvesting! (10:00)

Total Time 48:27

Line-up

Ian Neal: keyboards, guitars, vocals, virtual mellotron, organ, piano

Evgenia Papamikrouli: vocals and spoken narration (5)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (6836 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*