Newsfeed

Primalfrost: With songs that are both years old and completely new.

Primal Frost - Tenebrous Skies

Primalfrost, the one-man melodic death shredding unit created by Canadian guitarist Dean Paul Arnold (Belphegor touring guitarist, Operus, ex-Vital Remains) unleashed his first full-length in seven years on December 28th, 2021. Entitled “Lost Elegies”, this third album follows 2014’s “Prosperous Visions” and features eight tracks packing their own punch.

Now in support of the record, Primalfrost is sharing a new visualizer for the epic 11-minute album closer Tenebrous Skies.

As the sole composer/multi-instrumentalist, Arnold had songs composed solely on guitar pro, as well as written and arranged in an actual recorded pre-production setting. There are songs on Lost Elegies that are both years old and completely new, as well as material hashed together from both old/new ideas.

«I’m sure it will be received very well, it’s definitely a solid continuation of the band’s sound, but definitely in a matured/refined way. I’ve had plenty of time to really hone and refine every aspect of the sound, and to make sure it has the production quality/performance on my end to meet those requirements. If you’ve heard Primalfrost before it’s quite obvious there’s the influence of bands like Wintersun, Ensiferum, Kalmah, etc. My goal is to take influence from those sounds but add elements of grit, intensity, speed, & heaviness found in the more extreme genre» says Dean Paul Arnold .

For the album’s recording, Arnold teamed up with Jonathan Lefrancois-Leduc (Blackguard, Ex-Deo) for mixing & mastering as well as Jan Yrlund (Manowar, Tyr, Korpiklaani) for artwork. A powerhouse of melodic metal with blistering riffs, guitar solos, orchestration, & more, this new offering is sure to be enjoyed by many.

Track Listing:​

1. Maelstrom (5:11)

2. Bringer of Immensity (4:36)

3. Nomad (3:38)

4. Stormbearer (4:16)

5. Voyage Into Ruin (9:06)

6. Solace Kingdom (5:59)

7. As Embers Wane (1:57)

8. Tenebrous Skies (10:59)

Album Length: 45:47

Album Credits:

Dean Arnold – All Instruments, Vocals, & Orchestration

Recorded by Dean Arnold in Toronto, Canada

Mixed & Mastered by Jonathan Lefrancois-Leduc of Silverwings Studios in Montreal, Canada

Additional Orchestration by Jonathan Lefrancois-Leduc

For more info:

​Facebook.com/Primalfrost​

​Instagram.com/Primalfrostofficial​

Primalfrost was formed in 2012 by Canadian musician Dean Paul Arnold when he was 15 years old. Dean is the sole composer, vocalist, and multi-instrumentalist behind the band since its inception. Primalfrost’s sound combines melodicism/lush symphonic with the grit/power of extreme metal, taking influence from bands like Wintersun, Wolfheart, Stormlord, Septicflesh, & more.

Primarily a guitarist, Dean has performed hundreds of shows in 30+ countries across four continents. Primarily touring with American Death Metal band Vital Remains, and now Toronto’s own Operus, Dean Paul Arnold has acquired hard-touring experience in a vast variety of settings. Dean Paul Arnold has had dozens of guitar solo appearances on a wide variety of metal albums, including Polish death metal band Hate’s 2017 album Tremendum (Napalm Records) and for Colorado’s Buried Realm, alongside players like Teemu Mäntysaari (Wintersun) and Brandon Ellis (Black Dahlia Murder).

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*