Newsfeed

Sintesi Del Viaggio Di Es: With the The Stavropol Trees!

Sintesi Del Viaggio Di Es - Gli Alberi Di Stavropol

Gli Alberi Di Stavropol (The Stavropol Trees) is an album by Sintesi Del Viaggio Di ES released earlier this year. Stavropol is located on the Cuban Plain, north of the Caucasus, which is very fertile and one of Russia’s most important agricultural areas. Sintesi Del Viaggio Di Es is also a fertile and important band with nice prog on the agenda. Three of the musicians in the band also started the band Sithonia a late 80s band which was a part of a kind of new wave of Italian prog.

Gli Alberi Di Stavropol is the sophomore album released five years after the very good and successful debut Il Sole Alle Spalle (The Sun Behind). That movement  included the likes of acts such as Nuova Era, IL Castello Di Atlante, Finisterre, Malibran and other scattered groups and albums, particularly in the Nineties. For this new project, Sintesi Del Viaggio Di Es carry on in a proudly symphonic manner on their 2017 debut album Il Sole Alle Spalle, infusing it with a perfect acoustic/electric balance and plentiful use of flute to help achieve a strong folk-flavored tenderness.

Back to 2022 and the band offers a modern take of RPI spiced with folk prog and with fair amount 70s music. The band have many nice instrumental parts but also sung parts that make a fine dynamic, and the vocal is very good. The composition is at a very high level and the intertwining between keys, flute and guitars is often delicious! The rhythm section is very solid and there are plenty of tempo changes and solid bass lines.

Tracklist:

1. Come le Foglie (Parte 1) (2:54)

2. Gli Alberi Di Stavropol (5:26)

3. Regina in Lacrime (6:39)

4. L’eta d’Oro (4:39)

5. Adria (Instrumentale) (2:15)

6. Una Nuova Passeggiata (6:46)

7. Come le Foglie (Parte 2) (2:53)

8. Strade di Fango (3:54)

9. Grazie per Gli Anni e per i Giorni (Instrumentale) (3:22)

10. Il Viaggio Di Es (14:08)

Total Time 52:56

Line-up:

Valerio Roda (Sithonia) – bass

Marco Giovannini (Sithonia) – vocals

Sauro Musi (Sithonia) – guitar

Eleonora Montenegro – transverse flute

Nicola Alberghini – drums

Maurizio Pezzoli – keyboards

   With

Barbara Rubin – violin (5)

Maria Grazia Ponziani – diatonic accordion (9)

Link:
Facebook

Om Ulf Backstrøm (7105 Artikler)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Hjemmeside

Skriv en kommentar

Din email adresse vil ikke bli vist offentlig.


*