Newsfeed

Michael Romeo: He really brought an exciting element to the music!

Lead guitarist in Symphony X, Michael Romero announces new album War Of The Worlds, Part 2. Romero is known as a phantom guitarist, but he obviously has very great skills regarding composing songs and that can be heard on the new album. The new album is a sequel to War Of The Worlds, Part 1. The new album is supported by three very, very skilled musicians known from very good bands.

For the new album Romeo welcomed a couple of returning musicians including drummer John Macaluso and bassist John JD DeServio – but the album marks the first time he worked with Croatian singer Dino Jelusick.

«I go way back with John and JD, so they were the obvious choices, but this time I wanted to try something different with the vocals», says Romeo. «Dino came highly recommended, and he totally nailed it! He really brought an exciting element to the music».

Michael Romeo began playing guitar at the tender age of 14. At the age of 19, Michael was one of the finalists of the nation-wide Sam Ash Music Store guitar contest. Michael Romeo takes his influences from many sources including Steve Vai, Al DiMeola, Yngwie Malmsteen, JS Bach, John Williams and Frank Zappa. He wrote and recorded his debut solo album in 1994 entitled The Dark Chapter which features an ambitious reworking of Paganini’s Concerto in B Minor arranged for the guitar by Michael himself. Not only did Michael play the majority of all the instruments on the album, he also engineered, mixed and produced the album showcasing his versatile abilities in the studio. Michael Romeo has also released an instructional guitar video called The Dark Guitar.

He is an incredibly accomplished player drawing on a neo-classical style reminiscent of Yngwie Malmsteen while retaining his own identifiable signature that sets him apart from other players in this genre. He has received major coverage in many of the guitar magazines around the world and is best known for his role as lead guitarist in Symphony X. Highly recommended for Symphony X fans and fans of neo classical progressive metal.

Disc 1:

01. Introduction, Pt. II (02:37)

02. Divide & Conquer (04:46)

03. Destroyer (05:34)

04. Metamorphosis (05:53)

05. Mothership (02:23)

06. Just Before the Dawn (05:01)

07. Hybrids (06:14)

08. Hunted (04:32)

09. Maschinenmensch (09:03)

10. Parasite (04:33)

11. Brave New World (Outro) (03:36)

12. The Perfect Weapon (Bonus Track) (07:41)

13. Alien DeathRay (Bonus Track) (04:31)

Disc 2

Instrumental Versions

Line-up:

Michael Romeo (Symphony X) – guitars

John JD DeServio (Black Label Society) – bass

John Macaluso (Yngwie Malmsteen, Ark, James LaBrie) – drums

Dino Jelusick (Animal Drive, Trans-Siberian Orchestra) – vocals

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7209 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*