Newsfeed

Leadfinger: Mine the deep seam of rock’n’roll, back.

Leadfinger – Silver And Black

Leadfinger release new album Silver & Black on 25th February, out on Golden Robot Records. Australian rock band Leadfinger released their very good new Album Silver & Black on February 25th through Golden Robot Records. It’s their first album since the highly regarded 2016 album, Friday Night Heroes and comes on the back of 3 killer singles in 2021. The track Sleeping Dog,

Silver & Black will be released on CD, vinyl and on all digital platforms.  Silver & Black is the start of a new chapter for the highly respected and influential Leadfinger. In the lead up the band have just released a final preview single called Sleeping Dogs, a hook laden 2-minute rush of high-energy power-pop rock filled with punchy hooks, stinging guitar licks and soaring vocal melodies. «Sometimes you’ve gotta let Sleeping Dogs lie, sometimes you gotta look the future in the eye!».

Leadfinger have been a mainstay on the underground rock scene since 2006, releasing five previous albums through labels like Citadel Records in Australia and Bang! Records out of Spain. Leadfinger returned to playing live in 2021 as part of the Golden Robot Records roster.

 The name Leadfinger was originally a nome de plume for the band’s songwriter/guitarist/hero of the oppressed etc, Stewart Leadfinge’ Cunningham. After first plying his guitar-slinger trade in the late 80’s with Wollongong’s seminal pre-grunge Proton Energy Pills, Cunningham headed to Sydney to play in underground guitar bands – Brother Brick, Asteroid B-612 and Challenger-7 – as well as a stint in Melbourne with The Yes-Men.

 After forming Leadfinger in 2006 as a solo project, it morphed into a twin guitar rock n’ roll band that released its 5th album, ‘Friday Night Heroes’ in July 2016 and toured Europe in October 2017. 

Leadfinger mine the deep seam of rock’n’roll, back through the 70’s rock and punk era’s to the classic Stones and Dylan records of the 60’s and beyond. Their timeless songwriting and heart on sleeve delivery has won them many fans! They have had no hits, won no awards and aren’t on Instagram but they will release their 6th album through Golden Robot Records.

Link:
Facebook

About Ulf Backstrøm (7231 Articles)
Mitt hovedfokus er musikk som er basert på progressiv tenking. Jeg er på ingen måte ensporet innen musikksmak, i likhet med intensjonen bak prog. Sjangerbegrepet er egentlig temmelig uinteressant annet enn til å gi en pekepinn om hva slags musikk det er snakk om i en anmeldelse. Jeg søker god musikk for å utfordre meg som lytter. God musikk til å trigge mine musikalske smaksløker, og til å sette i gang mine refleksjoner. Da er sjansen stor for at jeg utvikler meg og lærer, noe som bør være drivstoff for et hvert menneske. Fordi det å lære og utvikle seg er noe som tilfører livet en nødvendig porsjon "krydder". Slikt krydderet finner man blant annet i musikk. Ikke overraskende mener jeg at progressiv musikk har den fineste "smaken". På den annen side kan musikk med eller uten progressive elementer være godt nok til hverdags. Til fest derimot holder bare rendyrket prog! Må jo også få med at jeg rimelig kritisk, og jeg mener at det lages mye prog som er i beste fall uinteressant, og faktisk mye som er pinlig dårlig. Heldigvis oppveies dette av ekstremt dyktige aktører som for eksempel: Flower Kings, Mostly Autumn og White Willow, for å nevne noen tilfeldig valgte.
Contact: Website

Leave a comment

Your email address will not be published.


*